Úterní Noční linka: Gándhího pravda – platí i dnes?

2. říjen 2018

Co myslíte, platí i dnes Gándhího víra v možnost změny cestou aktivního nenásilí? Podařilo se vám někdy změnit něco nebo někoho ve svém okolí cestou laskavosti, dobra, kladným osobním příkladem?

Mezinárodní den nenásilí připadá na 2. října k výročí narození Mahátmy Gándhího. Muže, který věřil v lepší svět cestou aktivního nenásilí. Říkal: „Nenásilí je největší silou, kterou má lidstvo k dispozici… Sám se považuji za vojáka, ale za vojáka míru. Ztotožňuji se s hodnotami disciplíny a pravdy… Nenásilí neznamená poslušné podřízení se vůli zlého člověka, ale nasazení veškerých duševních sil proti vůli tyrana. Jednání na principu ne násilí si vyžaduje mnohem větší odvahu než použití zbraně.“

Ne náhodou na dnešek připadá i Světový den hospodářských zvířat. Po celém světě jsou ročně poraženy miliardy zvířat, se kterými vůbec není zacházeno jako s živými tvory a mnohdy jsou chovány v příšerných podmínkách. Tento den má být také protestem proti tomuto chování ke zvířatům a podnítit k zamyšlení jak těmto věcem předejít.

autor: zos
Spustit audio