Úterní Noční linka: Co jste převzali od svých předků?

30. duben 2019

A co byste chtěli, aby vaši potomci převzali od vás?

Někdo dědí hudební nadání po tátovi. Jiný je pohybově nadaný po mamince. Další zdědil humor a neutuchájící životní energii po dědečkovi. A ten nos a úsměv, vnučka je „celá babička" na svatební fotografii. To ale není zdaleka vše, co si neseme životem po těch, co tu byli před námi.

Autor terapeutické metody rodinných konstelací Bert Hellinger tvrdí, že mj. dědíme a svým způsobem prožíváme znovu různé aspekty a souvislosti rodinných traumatických prožitků. Hovoří o „nevědomé loajalitě." Projevuje se mimo jiné i tím, že si neuvědomujeme příčiny našich stávajících problémů, jež mohou souviset s prožitky a traumaty dřívějších generací. Někdy dokonce jakoby opakujeme či odčiňujeme to, čeho se dopustil některý z našich předků.

A už ve své době publikoval C.C.Jung v knize svých vzpomínek: „...mám pocit, že jsem ovlivňován věcmi nebo problémy, které moji rodiče zanechali nedořešeny a nezodpovězeny… jako by v rodině byla neosobní karma, která přechází z rodičů na děti… jako bych musel dokončit nebo jen pokračovat ve věcech, jež dávná minulost zanechala nevyřízené." Můžeme snad po předcích dědit také jejich nedořešené věci, traumatické prožitky, strachy a fóbie? Co se dědí ve vaší rodině?

autor: zos
Spustit audio