Úspěchy sokolů z Nového Veselí lákají členy i z velké dálky

7. květen 2018

Sokolovnu v Novém Veselí ukazuje starosta místního Sokola Jan Král. Budovu ze třicátých let upravili v 80. letech tak, aby se v ní dalo sportovat, ale také chodit za kulturou. Do této staré části sokolovny chodí sportovat ti nejmenší a také ženy zahrát si florbal či fotbal, slouží i jako tělocvična pro hraní stolního tenisu, ale také pro plesy a taneční zábavy či hraní ochotnického divadla.

Ve staré budově se mohly všechna dříve sociální zařízení proměnit na zázemí pro sportovce – šatny, nářaďovnu, a relaxační a rehabilitační část s vířivkou a saunou. A to proto, že vedle sokolovny postavila obec sportovní halu, otevřenou v roce 2007. Hala je plná po celý týden a některé tréninky se konají souběžně – na části plochy trénují děvčata volejbal, na zbytku dorostenci házenou.

Každý kousek místa je využitý

Chodba, která spojuje novou halu se starou budovou sokolovny, se využívá na několik způsobů, nejen na procházení, ale také na rozběhání a zahřátí mladých sportovců a sportovkyň před tréninkem. „Když jsme ji stavěli, tak jeden náš člen navrhl, ať se tady hrají kuželky, a tak vznikly dva kuželkářské dráhy,“ vzpomíná Jan Král. Chodba se rozrostla ještě o posilovnu, když bylo třeba o patro výš vybudovat ubytování pro házenkářské tréninkové centrum pro 38 sportovců.

Sokolovna, Nové Veselí, Zdeněk Materna a Jan Král
Sokolovna, Nové Veselí

Poháry už není kam dávat

Házená v Novém Veselí totiž dlouhodobě sklízí velké úspěchy, a proto láká sportovce ve studentském věku z celé země. „Mladší i starší dorostenci jsou mistři republiky, žáci vždycky kolem šestého, sedmého místa a chlapi hrajou už druhým rokem extraligu,“ chválí starost sokola. „S tou soutěží se hraje souběžně i česko-slovenský pohár, který se hraje vyřazovacím způsobem, a tam letos naši skončili třetí,“ dodává hospodář sokola Zdeněk Materna.

„Obec má 1300 obyvatel a sokolů je 550, ale nejsou jen odsud, máme členy z Prahy, Olomouce, Prostějova, Jihlavy, Malacek,“ snaží se Jan Král vybavit si všechna místa, odkud přišli členové do Nového Veselí za zdejší házenou. Pohárů jsou stovky, v hale jsou vystaveny na policích v několika řadách nad sebou a pomalu už nejsou kam dávat. „Budeme na ně muset udělat přístavbu,“ směje se Jan Král.

autor: dak
Spustit audio