Usměvavá včelařka Simona Adamcová pečuje o svých 20 milionů neposedných zaměstnanců

26. květen 2019

Simona Adamcová před několika lety vůbec netušila, že jednou bude držitelka titulu Živnostník roku a už vůbec ne za jaký obor podnikání. Tahle mladá žena měla totiž kdysi dost slibně nastartovanou dráhu profesionální hudebnice.

Zavřít saxofon do skříně, opustit Prahu a odjet do rodné vsi na Hronovsku ji přiměla neštastná událost.

Včelaření, které mělo původně být terapií pro rodinného příslušníka, se jí nakonec stalo zálibou i profesí, která ji pohltila celou.

Dnes by včelí farmu, kterou sama vede, tahle drobná žena za žádnou muziku už nevyměnila.


Byla jsem dobrou muzikantkou, ale včelařka jsem ještě lepší.Simona Adamcová, Živnostník roku 2015

Včelí farma Rokytník se nachází v malebném údolí rozprostírajícím se mezi vrchy Maternice a Turov, v malé vesnici Rokytník u Hronova na severovýchodě Čech v malebném podhůří Krkonoš.

Každý originální produkt nese příběh člověka, jenž mu pomohl na svět. Počátky vzniku včelí farmy Rokytník se datují do roku 2003, kdy na farmě z prvních tří zakoupených včelstev začali navyšovat stavy včelstev.

Kočovné rámy na včelí farmě Rokytník

"Začátky podnikání nebyly vůbec jednoduché, nevěděla jsem, jak se o včely starat. Hodně lidí mi nevěřilo a od profesionálního chovu včel mě spíš zrazovali, ale svoji cestu si každý volí sám, asi to tak mělo být. Ta moje cesta byla trnitá, ale díky ní si člověk zatraceně váží toho, kam se v životě posunul. Dnes nás množství spokojených zákazníků neustále nutí farmu zvětšovat a vylepšovat, za což jsme skutečně vděční," říká Simona Adamcová.

Nemoci a počasí včetně hrozícího sucha, to jsou faktory, které mohou ovlivnit letošní snůšku medu

Simona Adamcová, držitelka titulu Živnostník roku 2015

Rychlý nástup jara způsobil, že mnoho stromů a keřů v České republice už kvete. Jenže na to zatím nejsou připraveny včely. Ty medonosné se teprve rodí. Na Náchodsku se někteří včelaři teď obávají, že něž budou schopny sbírat pyl, budou stromy a keře odkvetlé. Na kontrolu k úlům se vypravíme s reportérkou Lucií Peterkovou.

A doplňuje: "Pojmem včelí farma se označuje hospodářství od 150 včelstev výše. V současnosti jsme malá rodinná farma, chováme 300 včelstev na unikátním území CHKO Broumovsko a v sezóně se staráme se synem Honzíkem o přibližně 20 milionů neposedných zaměstnanců."

Hlavní filozofií včelí farmy je specializace na produkci vysoce kvalitních medů z ekologicky nezatížených lesů a luk. Specializuje se na produkci druhových medů: lesního, lučního pastovaného, malinového, javorového, lipového a pohankového medu.

Včelí farma Rokytník získala již mnohá ocenění. Například: Potravinář a Potravina roku 2008 Královehradeckého kraje, Bartákův hrnec: nejlepší ekologický zemědělec roku 2010 - ekovčelařka roku, ocenění Fachman roku 2011 za poctivou práci a řemeslný kumšt, titul Spokojený zákazník Královehradeckého kraje 2012. V září 2015 získala farma cenu Živnostník roku 2015 Královehradeckého kraje.

Simona Adamcová, držitelka titulu Živnostník roku 2015

K dalším oceněním Simony Adamcové patří titul Osobnost roku 2008, udělený starostkou města Hronova, a titul Náchodský pedagog roku 2009, udělený Městským úřadem v Náchodě. Mnohá ocenění vyšla z tipů nebo hlasování široké veřejnosti.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související