Umění mě pronásleduje od mala, říká Ida Reifová

Výtvarnice a majitelka olomoucké Galerie Labyrint vzpomíná na portrét své prababičky, který visel u nich v obýváku a byl namalován tak, že před vyobrazenýma očima se nedalo v pokoji nikam schovat.

Jako malá pak s babičkou navštěvovala olomouckou galerii na náměstí, vnímala kouzlo obrazů, vernisáží, už jako malá sedávala řadě známých výtvarníků na klíně a nechala si od nich malovat do památníku. Výtvarné umění se stalo jejím osudem i v dospělosti.

Lahore, cestou do indic Amricaru.JPG

Vždy se ale snažila nalézt rovnováhu a vedle své vášně pro umění se dostatečně věnovat i rodině a dát prostor pro uplatnění svému manželovi. Díky jeho povolání geologa, dnes diplomata, našla Ida Reifová druhý domov v Asii, kde řadu let žila  různých zemích.

Chiniot

Mnozí Idě Reifové závidí její život plný cestování, nových výzev, zajímavých lidí. Ale snadné to vždy nebylo. Ona sama říká: „Žít s mým mužem, diplomatem, je jako sedět na sopce. Váš život směrují výbuchy událostí ve světě. Během pár hodin se musíte rozhodnout, sbalit a jet tam, kde je to třeba.

Kambodža

O roli umění v našich životech, o všech barvách života, ale také o životě v Mongolsku, Pakistánu i v dalších zemích hovořila Ida Reifová ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio