Umělecké pivní láhve ze Světlé nad Sázavou pomohou centru Paraple

19. říjen 2018 08:00

Speciální edice pivních láhví ze sklárny ve Světlé nad Sázavou půjdou do dražby. Výtěžek bude patřit Centru Paraple.

„Tento rok, když jsme byli v pivovaru se projít, tak jsme viděli, jak se pivo dělá a všechny ty procesy a inspirovali jsme se tím pivem. Rozhodli jsme, že tu láhev pojmeme, jako když si připíjíme na stoleté výročí Československé republiky,“ vysvětluje jeden z autorů Václav Mlynář.

Symbolicky se práce ujal se svým slovenským kolegou Jakubem Pollágem.

„Je důležité říci, že ten návrh je jedna část, ale druhá věc je i to, jak se dá aplikovat do výroby,“ dodal Pollág.

Centrum Paraple

Každá z deseti lahví s vybroušeným svislým reliéfem a vlastním heslem je originál. A taky pomocník postiženým. Půjdou totiž do aukce, jejíž výtěžek připadne Centru Paraple, které se stará o lidi s poškozením míchy.

„Rozpočet paraplete je 42 milionů, z toho zhruba polovinu všech financí musíme sehnat od firem nebo individuálních dárců, takže je to rozhodně jedna z nejvýznamnějších pomocí pro naši činnost a ještě je to navíc spojené s tou krásnou věcí,“ počítá ředitel centra David Lukeš.

A právě dražba pivních lahví loni vynesla víc, než jeden a půl milionu. Letos by to podle Davida Lukeše mohlo být ještě víc. Na co peníze půjdou, ví ředitel centra už teď. „Centrum Paraple se zabývá pomocí lidem s poškozením míchy a v rámci naší činnosti lidé přijíždí do Paraple na tři týdny, mimo to máme sociální poradenství nebo ambulantní fyzioterapii.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související