Ukázat certifikát nebo se před obsluhou otestovat. Nová nařízení pro hosty restaurací

2. listopad 2021 06:00

Můžu vidět potvrzení o bezinfekčnosti? Tato věta od začátku listopadu v restauracích předchází otázce, co si dáte.

Očkování, test nebo prodělaná nemoc covid-19. Jednu z těchto podmínek musí splnit každý, kdo si chce zajít po práci na pivo či v poledne na oběd. Od včerejška pak musí kontrolovat bezinfekčnost hostů sami hostinští.

Pivovar v Kamenici

Reportér Milan Soldán zajel do pivovarské restaurace do Kamenice nad Lipou. Dříve než si mohl cokoli objednat, musel se prokázat certifikátem v mobilním telefonu. Podobně to museli udělat všichni ostatní hosté. „Musel jsem to udělat taky, není to žádný problém. Myslím, že je to tak správně. Nikdo by s tím neměl mít problém, je to to nejmenší,“ řekl host restaurace Ondřej.

Majitel pivovaru Milan Houška ale z nového vládního nařízení radost nemá. „Stavíme se k tomu velmi negativně z důvodu časových prodlev, protože když se lidi usadí, musíme se jich nejprve zeptat, jestli mají ten doklad a až potom začneme s objednávkou.“

Dvacet až třicet procent hostů

Během prvních pár hodin nikdo personálu neodmítl potvrzení ukázat. Je to prý dáno tím, že ti bez certifikátu zkrátka zůstali doma. „Třeba část našich klientů je od dvaceti do padesáti let. Když jsou tři miliony tady z těch lidí nenaočkovaných, tak si spousta lidí řekne, raději tam nepůjdu, vydržím to. My tak přijdeme o dvacet až třicet procent hostů,“ dodal majitel pivovaru.

Připraveni jsou i na alternativu, že se někdo odmítne prokázat certifikátem. „Žádný policajty volat nebudeme, budeme se s ním snažit domluvit. Nakoupili jsme nějaké antigenní testy a pokud se neprokáže, může si koupit za padesát korun test a udělat si ho před obsluhou.“

Hygiena se chystá na kontroly, první by měly proběhnout tento týden ve čtvrtek a sobotu.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související