Uhynulý výr od Starče skončil v kafilérii, bez toxikologické expertízy. Nálezce viní policii

16. říjen 2018 15:00

Český rozhlas Vysočina před pár dny informoval o uhynulém výrovi u Starče. Případ, ve kterém hraje roli policie, nabral spád.

Lukáš Komárek našel u Starče na Třebíčsku uhynulého výra. Zavolal policii, která přijet nejprve odmítla, později přijela a mrtvého opeřence odvezla. Podle mínění Václava Hlaváče z Agentury ochrany přírody a krajiny měl skončit na toxikologickém rozboru ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě.

„Já se domnívám, že okolnosti, které byly zjištěné při nálezu toho výra, svědčí o tom, že tam bylo minimálně důvodné podezření, že ten výr zahynul nějakým nepřirozeným způsobem a připadá v úvahu především tedy zástřel nebo otrava. Vzhledem k tomu, že v katastrálním území Stařeč v minulosti k těm otravám docházelo opakovaně, tak se domnívám, že tato varianta měla být dobře prověřena.“

Policie: Náš postup byl v pořádku

Policisté ale odvezli ptáka k soukromému veterináři a ne do státního ústavu. Jejich postup obhajuje mluvčí Jana Kroutilová. „Uhynulého výra jsme předali veterináři, který tedy konstatoval, že nedošlo k uhynutí v důsledku otravy. Jako způsob uhynutí bylo konstatováno, že došlo ke střetu s vozidlem.“

S tímto konstatováním ale není spokojen nálezce Lukáš Komárek. Vadí mu také, že koncem minulého týdne mu nikdo nebyl schopen říct ani, kde uhynulé zvíře skončilo. A nevěří prý ani tomu, že by ptáka srazilo auto.

Rozbor na vlastní náklady

„Ležel šedesát metrů od silnice, tak to je podle mě nepravděpodobné. Když jsem dvakrát volal policii na 20 otrávených havranů předloni a loni na dva motáky, kde se prokázal furadan, policie vždycky přijela bez problému, odvezli to do Jihlavy na státní veterinu a teď, v podstatě třetí případ a policie mi dvakrát odmítla přijet a nakonec neudělají ani rozbor, tak mě to připadá velice zvláštní,“ dodal.

I proto Lukáš Komárek uvažoval, že toxikologický rozbor nechá provést na vlastní náklady. Pták totiž uhynul nedaleko jeho lesa a obává se, že by se případné otrávené návnady mohly objevit i tam. Odpovědi se už ale nejspíš nedočká - výra totiž mezi tím policie odvezla do kafilerie k likvidaci.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související