Uhelná Příbram měla jedno z prvních vodovodních potrubí v Království českém. Část se dodnes zachovala

22. říjen 2019

Ve skladu úřadu městyse v Uhelné Příbrami na Havlíčkobrodsku leží zvláštní, na první pohled hodně stará kláda.

Je to pozůstatek vodovodního potrubí, o kterém se říká, že bylo jedno z nejstarších v Království českém.

Na část historického potrubí narazili kopáči při plynofikaci obce. Asi metr a půl dlouhá kláda ležela v zemi před dnešní prodejnou. „Starý vodovod přiváděl vodu z rybníka zvaného Kameník. Je to asi kilometr jihozápadně od Příbrami. To dřevěné potrubí vedlo vodu až na náměstí do kamenné kašny,“ říká místní učitel ve výslužbě Jan Jonáš. Přesná datace vodovodu známá není. V roce 1850 je na něm ale zaznamenaná porucha, takže je logické, že už nějaký čas sloužil.

Kameny ze staré kašny skončily v hrázi petrovického rybníka

„Kašna zůstala bez vody až do roku 1893. V tom roce se stavěla silnice z obce Borek, ta nefunkční kašna byla rozebrána, a kameny byly složeny u jednoho domu v horní části náměstí,“ popisuje historii vodovodu Jan Jonáš. Kameny byly později využity na stavbu hráze rybníka v Petrovicích.

Na začátku minulého století se zastupitelé o stavbě vodovodu nedohodli. Lidé se ho dočkali až v roce 1946

V roce 1910 začalo zastupitelstvo Uhelné Příbrami jednat o stavbě nového vodovodu. „Byly plány, byl rozpočet, ale k realizaci nedošlo prý vlivem nějakých neshod v zastupitelstvu,“ vypráví Jonáš. Naštěstí měl lidé vlastní studny. Současný vodovod totiž pochází až z poválečných let.  

Spustit audio