Udělejte radost svému okolí - startuje projekt 72 hodin. Zapojí se do něj 30 tisíc dobrovolníků

13. říjen 2016

Uklidit svou vesnici, přemalovat oprýskanou autobusovou zastávku anebo jít zazpívat dětem do nemocnice - to jsou jen některé aktivity, do kterých se každý rok v Česku pouští tisíce dobrovolníků. Ve čtvrtek začíná pátý ročník akce 72 hodin, po tři dny tak budou její účastníci zadarmo dělat radost svému okolí.

Letos se do projektu zapojí nejvíce lidí za celou dobu pořádání projektu v Česku, potvrdil to organizátor akce Ondřej Šejtka z České rady dětí a mládeže.

„Každý rok se nám daří navyšovat počty zapojených a je tomu tak i letos. Máme jich přes třicet tisíc a počet projektů je vyšší než 600. Cílíme na dětské organizace i školy. Chceme, aby se zapojily a vymyslely nějakou aktivitu pro své okolí – může jít o opravy i venčení psů z útulku."

Zapojení mladých lidí je podle organizátora jedním z cílů akce. Snaží se jim ukázat, že pomáhat svému okolí může být „cool“. K dobrovolníkům se ale přidávají lidé všech věkových kategorií. Projekt navíc není jen záležitostí Česka, i když je zde nejspíš nejpopulárnější.

„Minulý týden proběhlo 72 hodin v Maďarsku, tam měli osm tisíc zapojených – což je pro ně obrovské číslo. Ve stejném termínu jako u nás proběhne akce také v Chorvatsku, o týden později v Rakousku,“ dodal Ondřej Šejtka.

Rozdíly v počtu dobrovolníků jsou podle něj způsobené i odlišnou organizací. V Rakousku se třeba musí dobrovolníci zapojit na celých 72 hodin. U nás může daný projekt trvat libovolně dlouho.

autor: lam
Spustit audio