U Vírské nádrže se načerno jezdí motokros

24. září 2010

Až na základě anonymního dopisu se dověděli úředníci Bystřické radnice o motokrosové trati u Vírské přehrady (v katastru obce Chlum). Rozsáhlé sportoviště vyrostlo bez stavebního povolení, úřad se ale především obává úniku ropných látek do nádrže s pitnou vodou pro Brno. Organizátoři motokrosových závodů nebyli z zastižení.

Jak uvedl starosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný, případ se bude zabývat i vodoprávní úřady: "Rozhodně je to veliký zásah do citlivého systému. Domníváme se, že to není přímo spádová oblast k nádrži, ale nejsme si tím jisti, proto se k tomu budou všichni vyjadřovat." Anonymní dopis s barevnými fotografiemi dokládá přítomnost závodníků, diváků a dokonce několika stánků s občerstvením. "Je to tedy zřejmě akce většího rozsahu, hledáme organizátory." Miroslav Hofer a Jiří Hofer, uvedení jako pořadatelé na internetových stránkách www.mx-vir.cz, měli vypnuté telefony.

"Došlo tam zřejmě k větším teréním úpravám, a i kdyby šlo o soukromý pozemek, je na takový zásah nutné stavební povolení. Zatím nevím, jestli tam bylo vydané. Je to novinka, teprve to zjišťujeme," dodal bystřický místostarosta Jaroslav Kotlán.

autor: uli
Spustit audio