U sv. Anny poblíž Havlíčkova Brodu vyschl legendární pramen. Vodu přijedou hledat odborníci

13. říjen 2016
Zprávy z

Na poutním místě sv. Anny u Pohledu vedle Havlíčkova Brodu vyschl pramen. Voda vytékající z hlubin tam měla údajně léčivé účinky, proto je svatá Anna v archivních materiálech popisována, jako jedno z nejdůležitějších poutních míst na Vysočině. Aktuálně ale z potrubí nic neteče. Obec chce pozvat odborníky a hledat příčinu.

Pramen vody, podle starosty Pohledu Milana Klementa (KDU-ČSL), vytéká pod kaplí z železné trubky: „Nejsou ale pamětníci, kteří by věděli, jakým způsobem se voda pod kaplí hromadí. Jestli tam je rezervoár, nevíme. V záznamech je napsáno, že tam kdysi kopali. Další záznam tvrdí, že to je svedené z nedaleké myslivny. Nedaleké v uvozovkách, je to 300 metrů.“

Kaple sv. Anny patří katolické církvi, farnosti Pohled. Starosta Milan Klement chce po vodě pátrat. „Budeme muset přesunout oltář, který je v kapli. Pod ním by měl být vstup do rezervoáru a při podrobném průzkumu uvidíme, kudy voda do kaple teče. Možná je to skrytý pramen, který vyvěrá pod kaplí.“

Poutní místo sv. Anna poblíž Havlíčkova Brodu

Akce je naplánovaná na začátek listopadu. Na místě bude zástupce farnosti, obce, odborná firma ale také památkáři a archeologové.

„Zázračná“ voda

O vodě u sv. Anny, kam se každoročně na konci července sjíždějí tisíce poutníků, se traduje, že má léčebné účinky.

„Když jsem projížděl, nebylo, abych si nenalil vodu, tuhle zázračnou. A já vidím dobře, určitě je zázračná,“ směje se Tomáš z Havlíčkova Brodu.

„Vzali jsme děti a vozík a jeli pro vodu. Je to tam v lese. Voda byla dobrá, ale teď ke konci už to teklo málo. No a teď musíme jinam,“ konstatoval oslovený Jakub Vajda z Pohledu.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio