U Mohelna musel nouzově přistát vojenský vrtulník

11. květen 2017
Zprávy z

Vojenský vrtulník ve čtvrtek odpoledne nouzově přistál na hadcové stepi u Mohelna na Třebíčsku. Selhal mu levý motor krátce po vzletu ze základny u Náměště.

Přírodní rezervaci si piloti pro přistání vybrali záměrně, protože je to velká plocha bez stromů. Podle armády se nikomu nic nestalo.

„Při plnění letového úkolu došlo k vysazení motoru u vrtulníku Mi-171š a osádka s vrtulníkem bezpečně dosedla do volného prostoru. Během události nedošlo ke zranění osob ani ke škodám na vrtulníku,“ potvrdila mluvčí náměšťské základny Monika Sochová.

Na místo nouzového přistání dorazila skupina techniků. Ti bud´ letadlo opraví, aby bylo schopné přeletět, nebo ho převezou po silnici.

Vojenští piloti jsou na nouzové přistání cvičení. Hledají především neobydlenou oblast, velkou plochu bez stromů, proto si v tomto případě vybrali právě hadcovou step.

Vrtulník je ruské výroby, jedná se transportní letadlo v modernizované verzi Mi-171š. Kromě České republiky slouží v dalších asi šedesáti zemích světa pro vojenské i civilní účely. Pohání ho dva výkonné motory TV3. Právě jeden z těchto motorů selhal.

autor: Michal Malý
Spustit audio