U Lipnice nad Sázavou je v lese první české skautské tábořiště. Založil ho Antonín Benjamín Svojsík

26. září 2018
Česko – země neznámá

Teď zamíříme na Vysočinu. Na místo, které je spojeno se vznikem skautingu. Zakladatelem Junáka a tím, kdo skauting do tehdy ještě Rakousko-Uherska přinesl, byl Antonín Benjamín Svojsík. Vůbec první skautský tábor založil už v roce 1912 nedaleko Lipnice nad Sázavou na Vysočině. A díky skautům je toto místo dodnes udržované.

V lesích, kterým se říká Orlovské, je místo, které před lety znovuobjevili skauti ze Světlé nad Sázavou. „Po dlouhém bádání, podle dobových fotografií, jsme ho našli,“ říká vedoucí oddílu oldskautů ze Světlé nad Sázavou Josef Kopecký. Právě na tomto místě, ke kterému dnes vede z nedaleké Kejžlice zelená turistická značka, založil Antonín Benjamín Svojsík první skautský tábor.

Na tábořišti je ohniště, několik dřevěných laviček a přístřešek s připraveným dřevem. Na stromech jsou připevněné dřevěné placky s portréty a jmény všech účastníků onoho prvního táboření. Skauti dokonce objevili pozůstatky původní studánky. Vyčistili ji a zastřešili.

Nedaleko tábořiště stojí kamenný památník. V roce 1934 ho postavili pražští skauti na památku táboření básníka a skauta Jiřího Wolkera v roce 1916. Tento památník je značený na turistických mapách a podle něj je snadno k nalezení i tábořiště. „Máme ho tak třicet metrů před sebou,“ dodává Josef Kopecký.

A jak vůbec Antonín Benjamín Svojsík místo pro první tábor objevil? Jezdíval do nedaleké hájovny v Orlovech. Tam také s pomocí přátel volně přeložil knihu R. B. Powela Scouting for boys. Musel ji samozřejmě upravit pro české poměry, takže nejde o přesný překlad. Vznikla tak kniha, na kterou dodnes přísahá každý skaut. Jmenuje se Základy junáctví.

Vorlovská základna, jejíž název skauti zachovali podle historických podkladů, dnes patří skautům z Humpolce. Stanový tábor je na její zahradě obsazený nepřetržitě, prakticky od května do října, podle počasí.  

Spustit audio