U kuchařů platí, že manželka, auto a nože se nepůjčují, říká šéfkuchař Tomáš Pergl

Tomáš Pergl, kuchař
Tomáš Pergl, kuchař

Vaří v restauraci, vaří v létě na dětských táborech, vede kuchařská školení a občas vaří pro děti a snaží se jim na talíř naservírovat jiné chutě.

Jmenuje se Tomáš Pergl a Hela Dvořáková ho pozvala do Dobrého dopoledne.

Husa, husa, husa

Povídat si na začátku listopadu s kuchařem nemůže skončit jinde než u husy, kterou lidé v časech svatomartinských rádi konzumují. „Pro kuchaře to znamená být dlouho v práci, vidět jen husy, knedlíky a zelí a nevidět rodinu.“

Recept na to, jak stoprocentně uspět s husou doma Tomáš Pergl neřekl. „Pečeme velké husy při vyšších teplotách, to má svá pravidla. Pak menší, delší dobu a v tuku, který ta husa přirozeně nemá. Někdo také nasoluje husu den dopředu, já to nedělám, myslím, že to není potřeba.“

Knedlíky

Není knedlík jako knedlík. Běžně známe houskové, bramborové, špekové. „Dělám také perníkové knedlíky. Je stejný jako karlovarský, akorát do toho pojítka se dává perník. Nejprve si ho rozpustím v másle, aby byl jemný. Místo špeku tam dávám perník.“

Kuchyně a nože

Většina kuchařů má svoje nože a nikdo jiný na ně nesmí sahat. „Říká se, že manželka, auto a nože se nepůjčují. Pokud samozřejmě děláte s člověkem, kterého znáte a víte, jak se k nožům chová, tak mu je klidně půjčím, ale jinak ne.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.