U jihlavského soudu rozhodnou 17 let starý spor o majetek, chalupu někdejšího kulaka

19. září 2013

Holcovi z Jihlavska se o svoji chalupu soudí 17 let. V domě s číslem popisným osm v Borovné u Telče se narodila generace Bohouše Holce. Dům ale v 50. letech zabral stát, po roce 1990 ho prodalo zemědělské družstvo v Telči. Spor je značně složitý i proto, že se mezi sebou přou i samotní Holcovi. Dnes o majetku rozhodne Okresní soud v Jihlavě.

Úplně na začátku stál kulak Holec z Borovné, který měl více dětí. Mezi nimi i syna Bohouše.

„Přitom jsem nedostal ani korunu,“ vypráví dnes 86letý muž. Jeho otce v roce 1948 jako kulaka zavřeli. On sám se přihlásil do uranových dolů. Rodinný majetek tehdy spadl do správy státního statku. Po roce 1989 přišel další vlastník – zemědělské družstvo Telč.

„Já vím jen tolik, že to prodalo družstvo Pelecký,“ říká o osudu domku s číslem popisným 8 v Borovné Bohouš Holec. Domek dnes podle výpisu z katastru patří manželům Chalupským, které o jejich majetek asi nikdo nepřipraví. V rámci restituce nelze vydávat prodané nemovitosti.

Bohouši Holcovi nejde primárně o dům, ale o vypořádání podílu. Spor se ale táhne 17 let. Není v něm jen zemědělské družstvo v Telči, ale i potomci sourozenců.

„Mně to připadalo, že oni potřebují, abychom vymřeli, už jsme staří, aby ty spory pro ně dopadly dobře,“ domnívá se Bohouš Holec.

„Oni to pořád oddalují a oni takhle začali umírat a ještě by potřebovali, aby umřel asi děda. Už bychom se prostě nemohli o tu osmičku nijak obhajovat,“ říká manželka nejstaršího člena rodiny Holců, Marta.

Zemědělské družstvo Telč se k případu nechce vyjádřit, jeho šéf odmítl poskytnout rozhovor pro Český rozhlas. Potomky rodiny Holcových, žijících v různých částech světa, se také nepodařilo kontaktovat.

Okresní soud v Jihlavě vynese rozhodnutí dnes ve 13 hodin.

autor: mik
Spustit audio