U Dubového rybníka o víkendech bivakují celé rodiny. Rybaří tu pro radost

29. květen 2018

Sportovní rybaření je disciplína, při které si sice domů neodnesete ani šupinu, ale z vody můžete vytáhnout desetikilogramové kapry. Takové kousky loví i rybáři z Dubového rybníka nedaleko Pávova u Jihlavy. Musí sice dodržovat speciální pravidla, ale záběr mají každou chvilku.

Dubový rybník se v posledních letech změnil. Břehy jsou vyčištěné, a objevila se na nich čísla jednotlivých lovných míst. Cedule na budce říká, že jde o sportovní rybník. Zalovit si tady může každý, a ani k tomu nepotřebuje svazový rybářský lístek. „Máme svoje místní pravidla,“ vysvětluje správce rybníka Petr Punčochář. Tato pravidla například zakazují lov na háčky s protihrotem. „Ten sport spočívá v tom, že ryba se od vody neodnáší. Ti lidé se tím jen baví,“ vysvětluje správce a vyjmenovává, co všechno v Dubovém rybníku žije. „Máme tu kapry, jesetery, pak ryba, kterou mám rád, lín. Máme amura, a z dravců štika, candát, okoun.“

Rybář Aleš z vody vytáhl od pátku do neděle osmnáct kaprů

Lovná místa jsou především o víkendech plná. Je tedy zřejmé, že rybářům vůbec nevadí, že si ryby nemohou vzít domů. Přijíždějí rodiny, party přátel, a klidně na celý víkend. „Od pátku jsem vytáhl osmnáct kaprů od šedesáti do osmdesáti centimetrů,“ říká v neděli ráno rybář Aleš, který přijel s přáteli od Brna. Každý z nich má zavedený list, na kterém jsou zaznamenané veškeré úlovky. V tašce ve stanu pak čeká putovní pohár pro vítěze.

Těsto a žížaly vytlačila moderní návnada zvaná boilies

Každou chvíli se od prutů ozve elektronické zapískání. Pokrok přišel i do rybaření, a obyčejné splávky nahradily zvukové hlásiče záběru. V zásobách návnad už také dávno nenajdete těsto nebo žížaly. U prutů leží krabice plné skleniček s barevnými kuličkami. „Chytám na boilies,“ vysvětluje rybář a předvádí, jak navazuje na vlasec olůvko a návazec s háčkem.

Rybářka Magdaléna přijela od Slavonic. Ulovila skoro osmdesáticentimetrového kapra

Na dalším lovném místě sedí manželský pár. Paní Magdalena je zapálená rybářka a s rybami se doslova mazlí. Přijela ze Slavonic. Před našima očima z vody vytáhla kapra šupináče, který vážil devět a půl kilogramu a měřil sedmdesát osm centimetrů. Podle pravidel ulovenou rybu položila na podložku, polévala ji vodou, a hned po změření a zvážení ji s pohlazením pustila do vody.