U Čučic na východě Vysočiny má stát přehrada. Vodohospodáři ji chtějí plánovat už příští rok

7. říjen 2015
Zprávy z

Čučicko na Třebíčsku poblíž Kralic nad Oslavou budou patrně prvním místem na Vysočině, kde vodohospodáři postaví přehradu. V celém Česku oprašují plány z 20. let minulého století, které počítají s výstavbou desítek vodních děl včetně několika míst na Vysočině. Už příští rok chce Povodí Moravy začít o stavbě u Čučic jednat.

Letošní extrémně suché léto a také vize do dalších roků posunuly plány na výstavbu přehrad v České republice významně kupředu. Podle dostupných materiálů má být vodní dílo nejenom u Čučic, ale i například ve Štěpánově na severu Havlíčkobrodska.

Podle ekologů je třeba zadržovat co nejvíce vody v krajině tak, aby se předcházelo jejímu akutnímu nedostatku v případě mírných zim a suchých letních měsíců.

Domy v Čučicích zůstanou stát, chaty ale asi ne

Kolem Čučic teče řeka Oslava, která je vhodná pro stavbu vodního díla. Stálé obyvatele obce přehrada nijak neohrozí, chataře ale ano, říká generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský: „Předpokládáme, že v tomto případě budou střety dva – s ochránci přírody a pak s individuálním osídlením, s chataři.“

Postavit přehradu není podle ředitele Hodovského jednoduché nikde. „Předpokládat, že by příprava vodní nádrže hladce prošla procesem podle stavebního řízení až do fáze stavebního povolení, to je významný idealismus,“ přiznává.

Čtěte také

autor: lam
Spustit audio