Tyršovo náměstí v Humpolci přišlo historicky počtvrté o sochu Masaryka. Tentokrát dobrovolně

20. květen 2020 06:00

Už počtvrté odjela z Humpolce socha Tomáše Garriguea Masaryka. Poprvé se ale nemusí schovávat v úkrytu před režimem. Čeká ji odborná oprava.

„Myslím, že je to nezbytné, protože údajně dělali nějaké sondy a že je to havarijní stav,“ komentuje spolu s dalšími lidmi počínání restaurátorů paní Marie z Humpolce, zatímco muži sochu TGM svazují bezpečnostními lany, aby ji mohli z podstavce přemístit na nákladní auto.

Dvě hodiny práce

„Tady to bylo udělané tím, že v 90. letech, to jsme nevěděli, ale to se zjistilo, to kotvili pomocí dvou nerezových trnů prošroubovaných dovnitř do nohou té plastiky, což samo o sobě není problém, problém je se k těm dvěma trnům dostat,“ vysvětluje jeden z restaurátorů Jiří Marek, proč bylo sejmutí sochy z podstavce složitější, než sami odborníci očekávali.

Nakonec ale celou akci zvládl se svými kolegy za necelé dvě hodiny a plastiku bezpečně naložili na vůz.

Ten samý řidič

Nadživotní podobiznu prezidenta do brněnské dílny odvážel řidič Libor Nápravník z místních technických služeb. A nebyla to jeho první zkušenost s touto sochou. Poprvé ji vezl už po roce 1989 z dočasného úkrytu před komunistickými cenzory.

„Pak se hledal kámen, si vzpomínám, protože zase nebyl kámen, podstavec. Našla se socha, ta byla někde v uhlí. Mně ho dají na auto a pak jedu a takhle to i tenkrát bylo.“

Pohnutá historie

Že plastika svůj podstavec neopouštěla poprvé, potvrzuje i místostarosta Humpolce Vlastimil Brukner (KDU-ČSL): „Historie sochy je poněkud pohnutá, protože se musela několikrát stěhovat, poprvé samozřejmě za okupace, kdy se ukrývala před Němci, po válce se vrátila zpátky, pak jí zas komunistický režim nakázal odstranit, zas byla schovaná, v roce 1968 se vrátila, v roce 1972 byla zas odstraněna a pobývala v úkrytu, čekala na lepší časy a vlastně jedna z prvních věcí, co tady lidi udělali po listopadu 1989, byl návrat Masaryka do původních míst.“

Sochu prvního československého prezidenta by měl potkat přece jen příznivější osud. Jakmile ji odborníci opraví, vrátí se zpět na podstavec na Tyršově náměstí. Vedení města počítá s tím, že by to mohlo být do léta.

autoři: Tereza Pešoutová , mik

Související