Týdně až 50 tun rajčat. Na farmě v Kožichovicích se na ně specializují

8. červen 2020 06:10

Kraj s drsným podnebím, kde se daří nanejvýš bramborám nebo kmínu. To je zaběhlý obrázek, který si mnoho lidí spojuje s Vysočinou.

Přesto je tady možné ve velkém pěstovat i plodiny, které bychom hledali spíš na italském jihu. Farma v Kožichovicích u Třebíče funguje necelý rok a každý týden chrlí do světa desítky tun rajčat, ať je leden nebo červen.

„Sklízíme každý týden, někdy i dvakrát. Teď, jak je hezké počasí, sklízíme týdně kolem padesáti tun tady z toho tříhektarového skleníku,“ řekl vedoucí provozu Aleš Konečný.

Rostli rajčat jsou proti běžným na zahradě poněkud atypické. Měří skoro čtyři metry. „Ta rostlina je ve skutečnosti dlouhá asi dvanáct metrů, je položená na pěstebním žlabu.“

Sklizeň, vyvazování nebo jakékoli úpravy na rostlinách probíhají ze speciální vysokozdvižné plošiny. „Máme tu dva skleníky, jeden má 0,7 hektaru, což je asi fotbalové hřiště, ten druhý 2,3 hektary, ten je větší.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související