Tvrdá odplata u Dobronína

24. srpen 2010
Zblízka

U Dobronína na Jihlavsku se před 65 lety odehrála velká lidská tragédie. V noci z 19. na 20. května 1945 prý opilí gardisté v lokalitě zvané Budínka brutálně zavraždili asi 15 německých starousedlíků. Masový hrob, který si oběti musely vykopat, odkryli v minulých dnech archeologové a vyzvedli těla asi šesti obětí. Ta budou v příštích týdnech identifikována v brněnském antropologickém ústavu.

Míříme přímo k hrobu, tedy k místu, kde se to důkazy jen hemží. Ve výkopu právě pracují archeologové. Mezi nimi i Petr Hrubý nebo Petra Urbanová. „K této práci je třeba přistupovat s maximální pietou. Druhá věc je zdrženlivost vůči různým závěrům, protože jde o policejní vyšetřování,“ vysvětluje Petr Hrubý. „Tady je kabát, bota spolu s kostmi nohy a úplně v rohu leží hřeben,“ ukazuje Petra Urbanová na odkrytou část hrobu.

Dobronínští tvrdí, že o události nikdy neslyšeli. „Ne, vůbec ne,“ odpovídají náhodně dotázaní lidé. Další naše cesta vede k Václavu Meruňkovi, který žije na statku, kde byli němečtí obyvatelé údajně vězněni. „O událostech roku 1945 toho vím docela dost z vyprávění rodičů, kteří mi říkali, že doba tehdy nebyla jednoduchá. Vlivem ruských vojáků tu prý mohl kdokoliv přijít o život,“ popisuje a zavádí nás do místnosti s klenutým stropem. Právě tady měli být Němci vězněni. „Tvrdí se, že u dveří stál hlídač, který vězně mlátil. Mé sestře bylo tehdy 9 let a spala spolu s malými sourozenci a rodiči v předním traktu. Žádný křik však neslyšeli,“ nastiňuje vzpomínky svých příbuzných Václav Meruňka.

„Myslím, že šlo o připravenou akci. Před koncem války nebo po ní byl vybrán z několika německých vesnic určitý vzorek, který měl být zástupnou odplatou za působení Němců za války,“ domnívá se Václav Meruňka. „Například jeden z nich byl velký sedlák, který vlastnil 30 hektarů půdy. Podle mého názoru český čeledín podvedl svého pána,“ uvádí. „Když je vybírali a sváželi sem, tak už se muselo vědět, co se s nimi nakonec udělá.“

Během našeho zkoumání se k nám přidává jihlavský novinář Miroslav Mareš, který celou kauzu rozpoutal. „Všechno začalo nálezem zprávy, která na první pohled vypadala naprosto neuvěřitelně. Přesně popisovala oběti, včetně posledního bydliště, výčtu povolání a vylíčení událostí,“ připomíná počátky svého pátrání. „Odkaz na zprávu je veřejně přístupný na německých stránkách Wikipedie,“ připomíná.

A jakou roli sehrála německá spisovatelka Herma Kennelová a její román BergersDorf? „Obsah víceméně odpovídá tomu, co uvádí v dokumentační zprávě pan Havelka. To vyvolalo můj zájem, i když stále bylo nutné vyloučit, že jde o fiktivní román,“ dodává nakonec Miroslav Mareš.

0:00
/
0:00

Zvětšit mapu: lokalita Budínka u Dobronína, místo nálezu ostatků
Spustit audio