Trutnov už má svůj první letošní vánoční strom z pěti. Jedle obrovská ozdobila Krakonošovo náměstí

23. listopad 2021 07:52

Vánoční strom už zdobí trutnovské Krakonošovo náměstí. 15 metrů vysoká jedle obrovská pochází z části Nové Dvory. Městu ji věnoval Ladislav Berger, který ji u svého domu vysadil před 42 lety. Kromě hlavního náměstí počítá trutnovská radnice s dalšími čtyřmi vánočními stromy. A to na Slovanském  a Lipovém náměstí, před obchodním centrem na Zelené Louce a ve Starém Rokytníku.

Čtěte také

Jeřáb právě dorazil k rodinnému domu na Nových Dvorech. Pracovníci technických služeb chystají nářadí.

„Nejprve z plošiny uvážeme úvazek v horní části stromu. Jeřáb pak začne strom zvedat a při tom začneme strom podřezávat,“ vysvětluje Petr Krupař, který bere do ruky motorovou pilu.

Na práci dohlíží majitel stromu pan Ladislav, který se ho rozhodl městu darovat. Už prý musel pryč. „Zvedal nám základy skleníku a stínil. Bylo to vánoční stromky, které jsem postupně sázel na Vánoce. Ty stromy rostou pořád, tak jsem je nechal žít. Člověk si to ani neuvědomí a najednou mají 15 metrů.

Rameno jeřábu začíná jedli pomalu pokládat na plošinu.

„Teď ho musíme uložit do těch koziček, aby byl vodorovně, říká Pavel Tichý z firmy, která má převoz stromu na starosti.

Čtěte také

Tenhle transport se podle vedoucí městské zeleně Jitky Metelkové bez asistence městské policie neobejde. „Potřebujeme doprovod na převoz vánočního stromu, aby přijeli na Nové Dvory. Tak během 15 minut už budeme moct vyjet. Uvidíte nás.

Traktor s plošinou sjíždí na hlavní silnici, tady už čekají strážníci. Michal Šantorek popisuje kudy náklad povedou. „Pojedeme přes Českou čtvrť, dolů k viaduktu U rádia a potom kolem vlakového a autobusového nádraží a dál po pěší zóně.

Zhruba za 15 minut přijíždí strom na Krakonošovo náměstí.

„Teď rozbalíme jeřáb, přijedeme blíž se stromem. A přivážeme ho, zvedneme a usadíme, říká za technické služby Petr Krupař.

Zdobení vánočního stromu začne dopoledne a jeho rozsvícení se lidé dočkají tuto neděli.

Spustit audio

Související