Tři měsíce je židovská čtvrť v Třebíči bez aut. Radnice chce svůj krok ještě zhodnotit

10. duben 2021 06:00

Až na výjimky nesmí už tři měsíce do památkově chráněné židovské čtvrti v Třebíči auta. Radnice chce vyhodnotit, jak se opatření osvědčilo a zda ho lidé dodržují.

Vjezd jenom pro residenty, sanitku nebo taxi. Už čtvrt roku nesmí do třebíčské židovské čtvrti jezdit auta. Radnice tak chce památku chráněnou UNESCO ušetřit nadměrné dopravní zátěže.

Turisté i místní se tam mají vydávat hlavně pěšky. A do budoucna by s tím mohla pomáhat i nejmodernější technologie.

Myslím, že to je zbytečné…

„Myslím, že to je zbytečné. Bydlím tady a mělo to být před 10 let, když tady byli turisti a ne teď,“ říká Marek. Bydlí v třebíčské Židovské čtvrti, památce UNESCO. Bavíme se s ním jen pár kroků od dopravní značky, která zakazuje vjezd motorových vozidel.

„Přišla jsem pěšky, ano, přišla jsem jen nakopírovat výkres,“ dodala žena, která své auto nechala doma, přišla jen do kopírovacího centra.

Zákaz od ledna

Zákaz vjezdu do Židovské čtvrti vyhlásila třebíčská radnice v lednu a dala si tři měsíce jako zkušební dobu k vyhodnocení všech důsledků. „Situace kvůli pandemii není v normálu, tak jsme odložili vyhodnocení přesných čísel na červen. Pak uvidíme, kolik aut tam zajíždí neoprávněně a přijmeme podle toho další opatření,“ řekla mluvčí radnice Irina Martakidisová.

„Mohli bychom dát kameru s rozpoznáváním registrační značky automobilů a další opatření. Jinak tam mohou vjíždět majitelé parkovacích karet na vymezených stáních, dále majitelé nemovitostí, u kterých jde parkovat, dopravní a zdravotnická služba a také vyjímky, které se vydávají ze sociálních a zdravotních důvodů.“

Třebíčskou židovskou čtvrť tvoří více než 120 domů včetně dvou synagog. Památkou UNESCO se stala v roce 2003.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související