Tři dcery Lea Turnovského z Pohledu žijí každá v jiné zemi. V Česku, Německu a na Jamajce

16. říjen 2019

Za kameny zmizelých, takzvanými stolpersteiny, se ukrývá spousta lidských příběhů. V Pohledu na Havlíčkobrodsku připomínají rodinu Turnovských.

Příběh se týká manželů Maxe a Emy a jejich dětí Hany a Lea. Syn Leo byl jediný, kdo z rodiny přežil, protože ještě před válkou, když tušil nebezpečí ze strany nacistů, odešel studovat do Ameriky. Podruhé utekl před komunisty.

Leova dcera Zdena

„Náš otec byl vzdělaný muž, mluvil mnoha jazyky. Ještě před válkou požádal o stipendium v Americe. Když vystudoval, odešel do Kanady, aby se přidal k RAF. Letci trénovali na Bahamách a tam se úplně zamiloval do karibského podnebí. Po válce se vrátil do Československa, oženil se a jemu a mamince Boženě se narodila dcera Šárka,“ vzpomíná Zdena Parcells, nejmladší dcera Lea Turnovského.

Další dcera Jarmila

„Když rodiče v březnu roku 1948 dospěli k velmi těžkému rozhodnutí odejít, bylo naší sestře Šárce teprve pět měsíců,“ dodává prostřední dcera Jarmila Taud. „Protože prchali se skupinou dalších lidí přes přísně střeženou hranici, nechtěli je ohrozit tím, že by se malé dítě rozplakalo. Proto Šárku nechali u prarodičů. Ihned po příchodu do Anglie získali britské občanství pro sebe i pro dceru a britský konzul ji přijel vyzvednout. Dědeček Šárku ovšem nevydal.“ Zatímco Šárka prožila celý život tady u nás, prostřední Jarmila se i s nejmladší Zdenou už narodila v Anglii.

Karibik

Tamní vlhké a studené zimy přiměly otce hledat si místo v Karibiku. Odpovídal na inzeráty, až dostal práci na Jamajce. Tam se rozhodl zůstat, tam byl také pro rodinu Turnovských nový domov, tam dcery vychodily školy a rodiče jsou tam pohřbeni. Zdena se na Jamajce provdala a dosud zde žije, i když její dvě děti se přestěhovaly na Kajmanské ostrovy a do americké Louisianny.

Jarmila Taud odešla z Jamaiky po smrti svého otce v roce 1973, nejprve studovat geofyziku do Anglie, kde potkala svého budoucího manžela Roberta. Později si požádala o stipendium v Německu, kde už potom zůstala a také se provdala. Zde pracuje v oboru jaderné fyziky a seismologie.

autor: dak
Spustit audio