Třetí nejstarší rozhlasový mediální dům na světě. Připomínáme technické milníky dějin Českého rozhlasu

21. srpen 2023

Před sto lety, 18. května roku 1923, se prostřednictvím původně telegrafní vysílačky ve Kbelích začaly šířit rozhlasové vlny. Československo se tak po Spojených státech amerických a Velké Británii stalo třetí zemí světa, která byla schopna technicky zajistit pravidelné rozhlasové vysílání. 

Miloslav Turek ve fonotéce Českého rozhlasu

Českoslovenští rozhlasoví technici, hlasatelé a reportéři se tak ocitli v elitním klubu průkopníků nového revolučního média, které se stalo symbolem vědeckotechnického pokroku dynamického 20. století.

Čtěte také

Rozhlasová stovka v sobě nese příběhy velkých dějin. I do rozhlasové techniky se otiskly klíčové dějinné momenty naší země, kterých byl rozhlas vždy součástí. Vypráví příběh média sloužícího národním zájmům mladé republiky, ale i protektorátní propagandě, ohlašující pražské povstání i horké momenty srpna 1968.

V pětidílném rozhlasovém seriálu nahlédneme stoletý příběh rozhlasu prostřednictvím vybraných příběhů rozhlasové techniky. Projdeme jeho bohatou historií a připomeneme i osudy lidí rozhlasem spojených. Zároveň pozveme na velkolepou výstavu připomínající 100 let rozhlasu. Byla zahájena v Národním technickém muzeu 16. května a potrvá až do konce letošního roku.

autor: David Hamr
Spustit audio

Související