Třebíčská bazilika má nového duchovního. Dlouholetý farář Jakub Holík odešel do Plzně

5. září 2019 06:00

Mše, svatby, živý betlém a jiné akce budou od září v Třebíči již bez účastni otce Jakuba Holíka. Přijal funkci generální vikáře v Plzeňské diecézi a z Vysočiny odchází.

„Stýskat se bude, protože to bylo opravdu obohacující. Věřím, že bude mnoha lidem chybět. Tím, že tady byl dlouho a má za sebou spoustu práce, tak bude trvat, než si zase zvykneme na někoho nového. Ale věřím, že tam, kam přijde, bude zase posilou a obrovským obohacení pro to společenství,“ teskní nad odchodem kněze Jakuba Holíka místní farnice Anežka Jirků.

V třebíčské bazilice sv. Prokopa sloužil devět let, od září ale nastoupil do Plzeňské diecéze na pozici generálního vikáře. „Zatím mám představu, že budu hlavně pomáhat panu biskupovi v jeho službě, budu se starat o fungování úřadu biskupství a budu taky mít na starosti personálně kněze plzeňské diecéze,“ řekl.

Dostal nabídku

Nabídka na pozici generálního vikáře přišla v květnu. Rozhodování nebylo pro otce Jakuba vůbec jednoduché, nakonec ale v červnu oznámil své rozhodnutí třebíčským farníkům.

Jakub Holík

„Farníci byli smutní, ale byli i tací, co říkali, že je to pro mě nová výzva, což tak vnímám a že mě budou podporovat, ta přátelství věřím, že zůstanou. A taky slibuji, že se sem do Třebíče budu rád vracet na různá setkání.“

Živý betlém

Přijet do Třebíče by mohl třeba o Vánocích na živý betlém, který právě za svého působení v Bazilice zavedl. Na čas strávený v Třebíči prý bude vzpomínat velmi rád. „Rozhodně to byly doby velmi bohaté, na zkušenosti, zážitky. Kdy jsem sem šel před devíti lety, tak jsem tady skoro nikoho neznal, dneska bych řekl, že tady mám desítky, stovky přátel.“

Farnosti na Žďársku

Do Třebíče přišel ze třech farností na Žďársku, kde prožil pět let. Předtím sloužil šest let jako vojenský kaplan a při této službě se seznámil s Tomášem Holubem, nynějším biskupem Plzeňské diecéze. Služba vojenského kaplana ho naučila naslouchat lidem a doprovázet je v jejich životních situacích.

„Naučil jsem se tam taky tři důležitá hesla, která mě v životě provázejí: nikdy se ničemu nedivit, nic nepředpokládat a nikoho s druhými nesrovnávat.“

Od začátku září tak kněz Jakub Holík slouží v plzeňské diecézi, a v třebíčské bazilice ho nahradil Pavel Opatřil. 

autoři: Aneta Chytková , mik
Spustit audio

Související