Třebíč příští rok investuje především do průmyslové zóny

23. listopad 2019 05:00

Třebíč chce do svého rozvoje v příštím roce investovat asi 250 milionů korun, obdobně jako letos.

Nejvíc peněz v návrhu rozpočtu vyčlenila na nákup pozemků pro novou průmyslovou zónu a na zasíťování pozemků pro rodinné domy. Počítá, že se jí investice vrátí při prodeji pozemků.

Rozpočet na rok 2020, který přesáhne 700 milionů korun, budou zastupitelé schvalovat na konci ledna, do té doby bude město stejně jako v předchozích letech hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Médiím to řekl starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč): „Rozpočet je připraven. Teď půjde členům finančního výboru a zastupitelům,“ řekl Pacal.

Schodek 135 milionů

Rozpočet počítá se schodkem asi 135 milionů korun. Vyrovná se díky úvěru a zapojení úspor z minulých let. Rozpočet je podle Pacala nastavený rezervovaně. „Počítáme s menším procentuálním navýšením (investic) než státní rozpočet, držíme se při zemi, na druhou stranu máme rezervy, rozpočet v minulých letech skončil vždy v přebytku,“ řekl Pacal.

Sportoviště, hvězdárna

Kromě pozemků bude město v příštím roce investovat i do sportovišť nebo přístavby hvězdárny, u které má za asi deset milionů korun vyrůst planetárium. Novinkou v příštím roce by mělo být kluziště v areálu Na Hvězdě za asi 14 milionů korun. Díky chlazení na něm bude možné bruslit i při teplotách do 15 stupňů Celsia, přírodní led tam kvůli teplým zimám nikdy dlouho nevydržel.

Vybudován by měl být také za asi 15 milionů korun okruh pro cyklisty a bruslaře u rybníku Zámiš. Pokud nasněží, bude ho možné upravovat i pro běžkaře, řekl Pacal.

Průmyslová zóna

Nová průmyslová zóna Rafaelova II bude přibližně sedmihektarová. Na výkup pozemků je připraveno asi 63 milionů korun. Na zasíťování pozemku za poliklinikou ve Vltavínské ulici dá město 44 milionů korun. Na prodej tam bude 39 stavebních parcel.

Rozpočet asi šestatřicetitisícové Třebíče počítá také s řadou menších dopravních investic včetně stavby parkovišť v Lavického a Račerovické ulici nebo instalací semaforů na křižovatku ulic Hrotovická a Kosmákova.

Pořízením projektových dokumentací nebo studií se chce město připravit na investice v dalších letech. Studie by měla řešit revitalizace areálu Polanka s parkem i venkovním koupalištěm.

zdroj: ČTK
Spustit audio