Třebíč a královna, aneb dějiny atletiky na východě

15. říjen 2014

V květnu roku 1919 byla v Třebíči obnovena činnost Dělnického sportovního klubu. Vedle toho zde vznikl také klub Achilles, jehož součástí byl oddíl lehké atletiky. Přibližně po půl roce sportovní kluby dojednaly s ředitelem velkostatku Dr. Waldštejna z Wartenbergu pronájem pole Nad Zámkem. A o dva roky později zde bylo otevřeno fotbalové hřiště s běžeckou dráhou a doskočištěm. Tím byly položeny základy pro rozvoj královny sportu v Třebíči.

Autoři knihy Třebíč a královna nechtěli pouze porovnávat sportovní výsledky, ale rozhodli se představit lehkou atletiku pomocí lidských příběhů. V úvodu knihy najdete zažloutlou fotografii Marie Vidlákové, několikanásobné světové rekordmanky ve vrhačských disciplínách a mistryni světa v házené.

Na zadním obalu se na vás zase usmívá mistr Evropy v překážkovém běhu Petr Svoboda. Každé osobnosti třebíčské atletiky je věnovaný krátký medailonek. Kniha je doplněná také zajímavostmi ze života atletického oddílu. V jedné historce ze třicátých let se například dočtete o tom, že atleti si museli před závody nalajnovat na hřišti běžeckou dráhu, připravit kůly na skok vysoký, nanosit lavice pro diváky a zajistit jejich hlídání přes noc.

autor: Petr Hladík
Spustit audio