Travičů zvířat v Česku stále přibývá. Ohrožují i děti, ministerstvo chystá novou strategii

5. únor 2017

Ochránci přírody v lesích a na loukách stále častěji nacházejí těla mrtvých dravců, především vzácných orlů a luňáků. Pytláci je hubí otrávenou návnadou. Jen vloni usmrtili víc než třicet ptáků. Podle ministerstva životního prostředí nelegálního zabíjení volně žijících zvířat v posledních letech přibývá.

„Loňský rok byl jeden z těch s největším počtem nálezů trávených volně žijících živočichů,“ řekl Vladimír Dolejský, náměstek ministerstva životního prostředí.

I letos už úřad ve spolupráci s policií řeší první případ. „V okresu Znojmo, kde fenka při procházce našla návnadu a přes zásah veterináře v bolestech uhynula,“ popsal Dolejský.

Právě kvůli častějším případům chystá ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s dalšími úřady a organizacemi národní strategii pro boj s nelegálním zabíjením volně žijících živočichů. Jejím cílem bude zjednodušit komunikaci mezi úřady, jako je policie, ministerstvo nebo veterináři a ornitologové.

„Předpokládáme, že pokud traviči uvidí jasný zájem orgánů, bude se množství otrávených volně žijících živočichů snižovat,“ uvedl náměstek.

Čtěte také

S objasňováním případů nelegálního trávení pomáhá také Česká inspekce životního prostředí. „Kladení otrávených návnad může ohrozit i hrající si děti,“ upozornil její ředitel Erik Geuss.

Podle statistik jde o desítky zabitých zvířat ročně. Policie a inspektoři se ale shodují, že jde o čísla orientační. Lidé si totiž zvířata odnášejí často domů, takže se mnohdy na nic nepřijde. I odhalení pachatele není vždy úspěšné.

„Zadávají se pitvy, případně další laboratorní rozbory. Když se zjistí, čím bylo zvíře otráveno, usmrceno, může se stát, že se pachatel prozradí tím, že se ví, že si nakoupil nějaký preparát a tak podobně,“ vysvětlil Geuss.

Česko není v Evropě v počtu nelegálně usmrcených zvířat žádnou výjimkou. Kromě dravců pytláci často zabíjejí vydry nebo rysy. Pokud se podaří vypátrat pachatele, hrozí mu až tři roky vězení.

autor: lam
Spustit audio