Tomáš Etzler: Odposlouchávání, zpomalování internetu, 23 zatčení. Takhle vypadá zastrašování v Číně

13. listopad 2019

Roky působil jako televizní reportér v Číně. Vydržel tam i permanentní obtěžování úřadů. „Zahraniční novináře tam nemají rádi,“ vysvětluje v Blízkých setkáních.

Práce zahraničního novináře znamená pořád cestovat. „Byl jsem jako dítě hyperaktivní a říkali mi to i lékaři. Ale mě to vyhovuje. Hyperaktivitu jsem využil, jak nejlépe jsem uměl. Slovo, které dodnes často slýchám, je: Zpomal!“ směje se Tomáš Etzler.

Čínský způsob zastrašování

Roky působil jako televizní reportér v Číně. Vydržel tam permanentní obtěžování ze strany místních úřadů a byl dokonce 23x zatčen čínskou policií. „To je jejich způsob zastrašování. Zahraniční novináře tam nemají rádi,“ vysvětluje moderátorce Stáně Lekešové.

„Nesnáší svobodná média a všem hážou klacky pod nohy, jak jen můžou. Odposlouchávání, zpomalování internetu… Problémy jsou tam na denním pořádku. Ta zatčení jsou dramatické momenty. Tyhle maličkosti se dějí denně a po šesti letech vás vyčerpají.“

Jaké je jeho původní povolání? Odkud se zná se členy skupiny Buty? Jak se stalo, že odjel do Afghánistánu? Dá se jet v Číně na venkov?

autoři: Stáňa Lekešová , eh
Spustit audio

Související