Tisíce rodin míří do Kamenice nad Lipou. Tento týden je na zámku Hračkobraní

14. červenec 2016
Zprávy z

Propagovat přírodní materiál a české výrobce hraček si klade za cíl Hračkobraní. Jde o velkou přehlídku dřevěných, kovových a textilních hraček. Na 11. ročník přijelo cekem šestnáct vystavovatelů a pořadatelé očekávají tisíce návštěvníků. Loni jich i přes nepřízeň počasí zavítalo do kamenického zámku na sedm tisíc.

Součástí přehlídky je bohatý doprovodný program včetně tvůrčích dílen, kde si můžete zkusit třeba vyrobit textilního maňáska. „Dílny jsou skoro u každého výstavního stánku,“ řekl Petr Pech z pořádající správy kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou.

Dřevo, kov a textil

Na kamenickém Hračkobraní se prezentují pouze čeští výrobci s kvalitními hračkami. „Používám materiály velmi kvalitní, jsou to potahové látky, ze kterých se normálně dělají sedací soupravy. Dobře se udržují, čistí se jako ta sedačka. Jsou odolné, což je výborné, děti bývají draci,“ směje se u jednoho ze stánků Helena Foltánová. „Jsem ráda, že všechno má svůj styl. Co si namaluju, to si ušiju.“

Houpačky, odrážedla

Kromě textilu je v útrobách zámku v Kamenici nad Lipou také hodně dřeva. „Vyrábíme houpadla, odrážedla, stoličky. Děti si s tím nejenom hrají, ale také se rozvíjí nějaká zručnost, motorika,“ pochlubil se Pavel Chvátal.

Festival na třech nohách

Festival Hračkobraní v Kamenici nad Lipou nabízí podle spolupořadatele Petra Pecha nejenom podívanou pro oči. „Já vždycky říkám, že festival stojí na třech nohách. První noha jsou výstavy, druhá je ta přehlídka hračkářské tvorby, která probíhá tady na nádvoří a třetí je doprovodný program, který tvoří především tvůrčí dílny.“

Hračkobraní v Kamenici nad Lipou potrvá až do neděle 17. července.

autoři: mik , lam
Spustit audio