Oslavy Dne Země, ženský běh i jarní trhy - užijte si víkend na Vysočině

18. duben 2024, aktualizováno

O víkendu můžete na Vysočině zahájit vystoupat na nejvýše položenou rozhlednu kraje, ochutnat dobré jídlo i tvořit. Vybírejte z našich víkendových tipů.

PÁTEK

Den země můžete prožít takév jihlavském Muzeu Vysočiny. Je to tradiční celodenní akce pro školy i veřejnost se spoustou aktivit, jako je zábavné určování přírodnin, mikroskopování, koutek pro malé i velké s jednoduchými pokusy a možnost prohlídky našich přírodovědných expozic. Vstup je zdarma.

Den Země v Jihlavě

V Telči máte možnost poprvé navštívit Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět, který je součástí působení Člověka v tísni. Promítá se v klubu Prostor v Orlovně, bývalém kině. Můžete se těšit na dokumentární i fikční snímky a následné debaty s hosty.

Program veřejných projekcí:

15:30 - Moje nová tvář

18:00 - Venezuela: Země ztracených dětí

20:30 - Nežádoucí

„Můj vzor, Božský Karel - zpívá Kristián Šebek“ to je název koncertu, ve kterém zazní průřez celou hudební kariérou zlatého slavíka v podání 24letého Kristiána Šebka, doplněný průvodním slovem. Na koncertě vystoupí i hosté, doprovází patnáctičlenný živý orchestr. Koná se v divadelním sále DKO Jihlava v 19.00 hodin.

Ljuba Krbová v Přísece

V Divadle Lubomíra Lipského v Pelhřimově máte možnost zajít na rodinný TALKSHOWRECITÁL Richarda Krajča a Karin Krajčo Babinské o tom, “jak to vidí ona, aneb on to vidí často jinak”. V pátek v 19 hodin to bude povídání, vyprávění, zábava, akustická kytara, písně kapely Kryštof, smích, dobrá nálada a možná i nějaké to překvapení a tanečky.

SOBOTA

NoMen Run, to je štafetový závod pro ženy, které rády běhají po lesích. Pětistovka nadšených běžkyň vyrazí z Vysočina Arény na 88 km trasu z Nového Města na Moravě do Velké Bíteše.

Běh přes 4+2 vrcholy Žďárských vrchů

V sobotu zahájí sezónu Žďárské farmářské trhy. V prodeji budou sazeničky květin, koření, brambory, jablka, těstoviny, zeleninové omáčky, sušená rajčata, chutney, pečivo, zákusky, rakytník, česnek, masné výrobky a maso, vajíčka, sýry, mošt, káva, pivo z lokálních pivovarů a mnoho dalšího. Trhy se konají od 8:00 do 11:30.

Podobné budou Humpolecké trhy, které začínají od 9 a potrvají do 13 hodin na Horním náměstí. Těšit se můžete na sýry, pečivo, koření, zákusky, medové výrobky, dětské oblečení, kosmetiku, košíky, sádrové výrobky a na další nabídku. K poslechu zahrají harmonikáři. Pro děti od 5 let bude připravena tvůrčí dílnička. Vyrábět se bude filipojakubská čarodějná kočka.

Farmářské trhy najdete i v parku Gustava Mahlera v Jihlavě od 9 do 12 hodin. Regionální zemědělci a řemeslníci přivezou uzeniny, maso, mléko a mléčné výrobky, pečivo, oleje, koření či pesta a marmelády.

V DKO Jihlava najdou milovníci přírodnin a kamenů prodejní výstavu minerálů, šperků, fosílií a přírodnin Mineral Expo. Program pro celou rodinu potrvá od 9 do 17 hodin.

A v Jihlavě ještě zůstaneme – v 10 dopoledne začíná přehlídka kreativity Maker Faire. Propojuje nadšené tvůrce, vynálezce, inovátory, a DIY nadšence. Hodí se jak pro rodiny s dětmi, studenty, kteří se zajímají o technologie a inovace, tak pro odborníky v daných tvůrčích odvětvích. K vidění budou elektronické a technologické vychytávky, řemesla, design, 3D tisk, roboti a další zajímavosti. Najdete je v areálu Modety v době od 10:00 do 17:00 hodin.

Festival jara na Medlově – to je víkend, který předchází oslavám Dne Země. V plánu je relaxace, muzikoterapie, lekce jógy nebo koncert na křišťálové mísy s meditací. Celý víkend si můžete vychutnat speciální jarní menu postavené na sezónních surovinách. V sobotu se také bude křtít od 15:00 hodin Sborník pohlednic z Medlova a následovat bude od 16:00 hodin prohlídka hotelu s majitelem Janem Piskořem. Na neděli dopoledne je připraven jarní úklid lesa a od 11:00 do 15:00 hodin tvořivé dílničky pro děti i dospělé, při kterých si můžete vyrobit látkovou tašku s vlastním designem nebo ozdobit svou lahev na vodu, kterou si můžete rovnou naplnit Medlovskou živou vodou.

Svrateckou hornatinou k rozhledně Horní les je název tradičního turistického výstupu na nejvyšší rozhlednu v kraji Vysočina – vyhlídkový ochoz se nachází v nadmořské výšce 803 m a vede na něj 201 schodů. Start je odkudkoli, hvězdicově, cílem je rozhledna Horní les u Rovečného od 10 do 17 hodin. V cíli bude možné získat pamětní list, magnetky, pohlednice a razítka s motivem rozhledny a další dárky.

Street Food Festival Třebíč nabídne od 10:00 do 19:00 hodin moderní i nemoderní gastronomii, mix chutí světových kuchyní ale i té české, víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému výběrová káva. Na to všechno se můžete těšit na Podzámecké nivě v Třebíči.

Bouřlivé Taškařice, to je 5. ročník akce v Sázavce u Světlé nad Sázavou, na bývalém fotbalovém hřišti. Odehraje se tam bitevní pohádka s historickým nádechem, podle možná reálných událostí. Připraven je i bohatý doprovodný program, vystoupení lidí, kteří vás zavedou do světa magie, alchymie a ohně, nebo pohádkové dílny pro malé i velké. Začíná se ve 13:00 hodin a končí za tmy ve 22:00.

Panský dvůr Telč pořádá od 13 hodin Bublinkový karneval pro nejmenší. Balónky, bubliny, legrace chystá Divadlo Kejkle. Hodinové bublinkové představení pro děti. Masky a kostýmy jsou vítány!

Při příležitosti Bran památek dokořán bude mimořádně zpřístupněno Městské muzeum ve Velké Bíteši mimo běžnou otvírací dobu, a to od 14 do 18 hodin. Připravena je vždy v celou hodinu prohlídka s výkladem o prvních zmínkách o Velké Bíteši, městských právech nebo bítešském hrdelním soudu.

Brány památek dokořán v Muzeu ve Velké Bíteši

Zóna pro kulturu 8smička v Humpolci slaví 6. narozeniny! Bude hudba, buřty a 8smičkový kvíz s tombolou. A to není všechno – ve 14:00 začíná výtvarná dílna a v 17:00 projekce dokumentárního filmu o umělci Jánu Mančuškovi Chybění, jehož součástí bude i debata s režisérem.

PROGRAM

13:00-17:00 hudba & buřty & 8smičkový kvíz s tombolou

14:00 výtvarná dílna RÁMUJ RÁMEM

16:00 vernisáž nové instalace Jana Peknika Kozáka v 8SMIČCE LIGHT

17:00 projekce dokumentárního filmu Chybění

Den Země tmou! Pojďte s námi na hledací hru s přírodovědnou tématikou, která vás vyvede z města a bude zakončená „pokladem“ – tak zve na sobotní noční dobrodružství pro celé rodiny Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě společně s ekocentrem Chaloupky. Cesta vyvede účastníky z ulic města a do ticha a temnoty okolní krajiny. Po cestě je čekají úkoly, šifry a hádanky s přírodovědnou tématikou. Čas: 19:00 - 20:00 - v tomto rozmezí je možno se vydat na trasu (tj. čas, kdy si můžete vyzvednout hrací kartu v muzeu na Vratislavově náměstí). S sebou: baterku a teplé oblečení a obutí.

Úklid kolem Měřína

Kapela Vesna, která reprezentovala ČR a skončila 10. na soutěži Eurovize přijede zahrát do Žďáru nad Sázavou. Ve 20 hodin vystoupí v Klubu Rebel Na Farských ve Žďáře nad Sázavou, kde zahraje také píseň „My Sister's Crown“.

Ve 20 hodin vystoupí kapela Mňága a Žďorp posílená o nového kytaristu Jakuba Červinku v D clubu v Jihlavě. Zahrají spoustu oblíbených starých pecek včetně Hodinového hotelu.

NEDĚLE

Jezdecké drezurní závody pro pony i velké koně pořádá Zámecká stáj Plandry. Od 8 do 17 hodin se sejdou jezdci i diváci na 1. letošních jezdeckých drezurních závodech. Vstupné je zdarma a k mání bude bohaté občerstvení po celý den.

Dvakrát v našem kraji - v 10 dopoledne v kině v Chotěboři a odpoledne na Zámku v Polné od 16 hodin vystoupí břichomluvec Zdeněk Polach a jeho loutka Matýsek. Kdo přinese namalovaný obrázek Matýska na čtvrtce, dostane zdarma plakát s věnováním a vyfotí se s Matýskem!

Den Země pořádají v ekocentru Baliny u Velkého Meziříčí. Dopoledne se koná přednáška s praktickými ukázkami nazvaná Jak vypěstovat houby na zahradě, začíná v 10:30. Vzdělávací i hravý Den Země, aktivity a dílny pro dospělé a děti, plevelové občerstvení a mnoho dalšího potom začíná ve 13:00 hodin. Čekají vás informační stánky a dílny pro dospělé, tvořivé a zábavné aktivity pro děti a plevelové občerstvení, živá hudba v podání kapely Zahrajem. Akce probíhá v areálu ekocentra, za nepříznivého počasí je většina aktivit pod střechou.

DIOD v Jihlavě pořádá další cirkusový workshop. Pro děti ve věku od 3 do 7 let se uskuteční od 14:30 do 16:00 a pro děti ve věku od 8 do 12 let od 16:30 do 18:00. Workshop je určen všem aktivním dětem a jejich rodičům. Základy žonglování, závěsné i pozemní akrobacie a spousta her k tomu. To vše pod vedením zkušených trenérů. S sebou sportovní oblečení, cvičí se bosky.

Zveme Vás na koncert vážné hudby, který se uskuteční v kostele sv. Michaela ve Vítochově v neděli 21. dubna v 15.00 hod.

Koncert Svatební košile ve Vítochově

Ochotníci z Rantířova po loňském veleúspěšném nastudování hry Divadla Járy Cimrmana Dobytí severního pólu potěší v tomto roce své fanoušky uvedením další klasiky Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Zahrají ji v DKO Jihlava a to hned dvakrát – v 15 a v 19 hodin. Kompletní výtěžek z akce bude věnován Bárce – domácímu hospici, který je součástí Oblastní charity Jihlava.

Legendární ostrov Kuba můžete zažít ve fotografiích a svérázném vyprávění herce Tomáše Hanáka, který na kole a sám najezdil po pekelných cestách přes dva tisíce kilometrů. Jeho vyprávění zavede návštěvníky na cestu plnou dobrodružství. Tomáš Hanák – Kuba, ráj na zemi? můžete navštívit od 18:00 v kině v Humpolci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.