Tipy na víkend: Vinný festival v olomouckých Bezručových sadech nebo Keltská noc na Plumlově

22. červenec 2022

Pokud strávíte víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Především příznivci vína by neměli váhat nad vycházkou do olomouckých Bezručových sadů. V pátek ve 14 hodin tam začne Letní vinný festival. Pokud se do parku v pátek nedostanete, nezoufejte, přehlídka bude pokračovat i v sobotu od 10 hodin dopoledne. Festivalu se zúčastní zhruba třicet vinařství. Součástí doprovodného programu budou kromě degustací, hudební vystoupení, soutěže a taky kinoprojekce českých filmů. 

Na hodové slavnosti se můžete o víkendu vypravit do Mladějovic na Olomoucku. Sobotní program začíná ve 14 hodin a nabídne koncerty kapel, vystoupení kouzelnice, pouťové atrakce nebo malování na obličej. V neděli se zájemci můžou vypravit v 10 hodin dopoledne na mši do kostela svaté Máří Magdalény. 

Spojit příjemné s užitečným můžete v neděli v zaniklé vesnici Stará Voda na Libavé. Od 17 hodin se tam bude konat benefiční koncert, na kterém vystoupí sopranistka Karolína Cingrošová, fagotista Jan Šmíd a varhaník Aleš Tománek. Výtěžek ze vstupného poslouží mimo jiné na úpravy bývalé barokní zahrady kláštera ve Staré Vodě. Vystoupení se uskuteční při příležitosti tradiční poutě, která se bude konat od soboty.

Přerovsko

Zámecký park ve Veselíčku na Přerovsku ožije v sobotu ve 13 hodin festivalem s názvem Mezi stromy. Pokud dorazíte, můžete se těšit na vystoupení rytířů, divadelní představení, loutkový workshop a několik koncertů kapel. 

Park Michalov v Přerově bude v neděli hostit další ze série promenádních koncertů. V tamním altánu vystoupí přerovská blues-soulová kapela Mothers Follow Chairs. Začátek vystoupení je ve 15 hodin.

Prostějovsko

Kemp Žralok v Plumlově na Prostějovsku od pátku od 14:30 hostí mezinárodní hudební festival Keltská noc. Na akci, která bude pokračovat v sobotu od 11 hodin dopoledne, vystoupí přes 150 umělců z devíti zemí. Mezi nimi budou například formace Celtica, Sliotar nebo Cisalpipers. 

Zámecký park v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku bude o víkendu patřit mistrům kolářského a kočárnického řemesla. Zúčastní se tam tradiční akce s názvem Josefkol. Na své si na ní přijdou i děti, na které budou čekat hrané kostýmované prohlídky zámku nebo historické dílny. V programu, který začíná v sobotu i neděli v 10 hodin dopoledne, nebudou chybět ani hudební vystoupení. 

Šumpersko

V sobotu startuje v Hynčicích pod Sušinou, místní části Starého Města na Šumpersku, mistrovství Olomouckého kraje horských kol. Zúčastnit se ho můžou všechny věkové kategorie od benjamínků po seniory. Prezentace malých závodníků začíná v 9 hodin ráno, v případě starších ročníků o půl jedenácté dopoledne u penzionu Kraličák.

Jesenicko

Soutěž ve vaření kotlíkových gulášů, jízdy zručnosti, dílničky pro děti, malování na obličej, kolotoče a taky hudební vystoupení nabídne Sousedské posezení na náměstí ve Vidnavě na Jesenicku. Začíná v sobotu ve 14 hodin. 

Autor: Zuzana Králová

Spustit audio