Tipy na víkend: Hradecký Majáles, Jazzinec, Tvar prostoru, Eso v rukávu, Den Země i Hadařská 25

17. duben 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Hradecký Majáles 2024 je největší festival pro mladé ve Východních Čechách. Hlavní den oslav je v sobotu 20. dubna 2024 U Pileťáku. Vystoupí řada českých a slovenských interpretů, jako například Mirai, Viktor Sheen & Calin, Yzomandias & Nik Tendo, Ewa Farná či Ben Cristovao.

Čtěte také

Zveme všechny dobré lidi v sobotu 20. dubna na již tradiční 47. ročník Hadařské 25. Je to tip na dobře prožitý den v dobré společnosti. Zúčastňují se ho pravidelně kojenci v kočárcích a také mladící a mladice více jak devadesátiletí. Každý si může vybrat na co stačí, nebo na co má chuť. Vždyť pěšky se dá jít 12, 18, 25 nebo 35km a kdo chce jet na kole, tak má na výběr 30, 50 nebo 70km. Všechny trasy pak mají jeden společný bod a tím je hrad Vizmburk. Start 47. ročníku Hadařské 25 je v sobotu 20. dubna od 7:00 do 12:00 hodin od sokolovny v Červeném Kostelci a cíl do 17:00 u sokolovny v místě startu.

V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci na Náchodsku uskuteční krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Tato soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnáctilet. Ke dni uzávěrky se do červenokosteleckého kola přihlásilo 19 snímků různých žánrů od dokumentu po filmy experimentální. Na celodenní přehlídku zve diváky pořádající Centrum uměleckých aktivit. Dostaví se i Superžena.

U příležitosti dubnového Mezinárodního dne památek a historických sídel nachystali na zámku v Náchodě na sobotu 20. dubna přednášku Divadla na zámeckém zámku spojenou s prohlídkou běžně nepřístupných prostor pod vedením kastelána.

Blanka Hrušková - Keramika - můj svět... ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici. Od řemesla přes profesi ke koníčku... Výstava představující průřez tvorbou Blanky Hruškové, absolventky SPŠK v Bechyni a profesionální keramičky, která se svému milovanému řemeslu věnuje v poslední době jako naplňujícímu koníčku ve volných chvílích. Na výstavě návštěvníci uvidí keramické vázy, mísy, talíře, dózy, lampy, svícny, zvony, závěsná sluníčka - mandaly a další. Výstava potrvá do 2. června.

Čtěte také

Den Země se blíží a s ním i legendární dobrovolnická akce v Hradci Králové Na Plachtě, kterou pořádá ČSOP JARO JAROMĚŘ. Čekají vás klasické terénní "radosti" jako odstraňování náletových dřevin, sekání trávy, vyhrabávání stařiny a odklízení větví, kopání nových tůní pro obojživelníky, písečných dun pro včely a sbírání odpadků. Akce je určena všem věkovým kategoriím, každý může pomoci! Sraz je v sobotu 20. dubna 2024 v 9 hodin na hrázi rybníka Plachta.

Den Země v Rokytnici nad Jizerou v sobotu 20. dubna. Den Země je každoroční celosvětová událost zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Přijďte si užít pohodové a edukativní odpoledne s doprovodným programem a občerstvením na Dolním náměstí v Rokytnici nad Jizerou.

Finále festivalu Jazzinec ve Společenském centru UFFO v Trutnově v sobotu 20. dubna od 19:00 hodin. Vyvrcholení jazzincové akce v podání světových i českých interpretů z top jazzové scény. Součástí bude i ceremony - předání cen vítězům 11. ročníku prestižní soutěže Jazz World Photo. Vystoupí: František Kop Quartet feat, Petr Malásek (CZ), Dave Holland Trio (USA), Lukáš Oravec Orchestra (SK/CZ/DE/USA/HU).

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře se koná výstava „Jsem zašitá“ slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy jsou připraveny doprovodné programy. Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství.

Čtěte také

Zveme vás na výstavu fotografií k výročí 75. let trolejbusové dopravy v Hradci Králové. Na Terminálu hromadné dopravy v hale MHD je výstava ke shlédnutí až do 19. května.

Výstava Roberta Vlasáka s názvem Tvar prostoru v Galerii výtvarného umění v Náchodě do 8.6.2024. Robert Vlasák je sochařem a multimediálním umělcem. Autor pomocí technických, experimentálních prostorových instalací, soch, objektů reaguje na konkrétní sociální prostředí, na konkrétní fyzický prostor (site-specific). Realizace v galerii GVUN Malá je aktuálním vyjádřením autora ke komplexním parametrům výstavního prostoru, místa, společnosti, kde se galerie nalézá.

Srdečně vás zveme na výstavu Eso v rukávu aneb 6 století vývoje karetní hry v Městském muzeu v Nové Pace v Suchardově domě. Výstava potrvá až do 26.5.2024.

Výstava: DANCE ALL NIGHT v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 26.5.2024 představuje ucelenou kolekci tanečních kostýmů od Lucie Mackové, která se tanci věnuje řadu let. Vystavené kostýmy sama navrhla a realizovala. Při své tvorbě dbá také na udržitelnost, když pro své kostýmy využívá již nepotřebné oblečení a dává mu nový život. Výstava extravagantních tanečních kostýmů je doplněna autorskými návrhy a doplňky.

Čtěte také

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

Rubena - Příběh psaný od roku 1908. Rubena Náchod a Muzeum Náchodska vás zvou na výstavu uspořádanou k výročí 770. let města Náchoda. Věnovaná je historii gumárenského průmyslu v Náchodě. Máte tak jedinečnou příležitost prohlédnout si rarity z období před druhou světovou válkou, znárodnění a kuponovou privatizací. Výstava je přístupná v Broučkově domě (čp. 18) na Masarykově náměstí v Náchodě do 28. dubna 2024 v rámci běžné otevírací doby.

Čtěte také

„Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety „zapomníky“. I příspěvková organizace Městské muzeum a galerie Lomnice nad Popelkou se připojila k významné celostátní akci „Rok české hudby“, a to konkrétně realizací rozsáhlé tematické putovní výstavy nazvané „Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety „zapomníky“. Své síly tentokrát lomničtí muzejníci spojili s prestižní institucí - Národním muzeem (NM) v Praze, konkrétně s Českým muzeem hudby. Výstavu si budete moci prohlédnout až do 21. dubna.

Secese a symbolismus ve sbírkách Galerie výtvarného umění v Náchodě. Výstava ze sbírek GVUN, kurátor David Chaloupka. Výstava představuje výtvarná díla konce 19. a prvních dekád 20. století vytvořená v secesním uměleckém slohu, posledním komplexním uměleckém stylu světového významu. Výstava, která potrvá až do 21.4., si klade za cíl obsáhnout více poloh domácí secesní tvorby.

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela tři výstavy. Představuje tvorbu Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové, Milana Guštara, Ivana Chatrného a Josefa Václava Škody. Výstava Josefa Václava Škody potrvá do 29. září, zbývající dvě do 26. května.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka