Theodora, dcera Boženy Němcové se narodila v Polné. Stala se učitelkou šití, pletení a háčkování

3. červen 2020

Spisovatelka Božena Němcová žila v našem kraji necelé dva roky, ale právě tady v Polné, se jí po dvou chlapcích narodila jediná dcera.

Ačkoliv se z Theodory nestala po vzoru matky spisovatelka, zůstala po ní bohatá korespondence, ze které se podařilo sestavit její životopis.

„Theodora Němcová byla pokřtěna hned v den narození v polenském děkanském chrámu Nanebevzetí Panny Marie,“ uvádí první zajímavost Ivan Prokop ze Společnosti za historickou Polnou. Detaily ze života Theodory Němcové nastudoval, když sepisoval její životopis a zná i všechna její jména: „Theodora Vilemína Rozálie Němcová, ale maminka jí říkala Bohdana, a to jméno si dovezla s sebou do Jičína, kde v dospělosti žila, zatímco tatínek Josef jí říkal Dora,“ říká dále Ivan Prokop.

Nemoc v dětství

V Polné příliš času nestrávila, už v roce života se celá rodina odstěhovala do Prahy. Theodora v dětství onemocněla tuberkulózou mízních uzlin na krku a v obličeji, takzvanou skrofulózou.

Měla veliké potíže, prasklé mízní uzliny se jí zajizvily. Jako dívka tím velice trpěla a proto také nosila celý život vysoké límce a šály.

Studentka a učitelka

„Božena Němcová trvala na tom, aby všechny děti měly vzdělání v češtině. Theodora vystudovala vyšší dívčí školu, v podstatě se připravovala na povolání industriální učitelky, což je učitelka ručních prací, šití na stroji, pletení, háčkování a podobně,“ vysvětluje Ivan Prokop.

Své povolání vykonávala v Jičíně, kde žila nejprve samotářským způsobem života, protože učitelky za Rakouska Uherska se vdávat nesměly.

Teprve kolem čtyřicátého roku, kdy se stala členskou různých spolků, do jejího života vstoupili postupně dva muži. Vztah s druhým z nich, ženatým starostou Jičína Václavem Fejfarem musela skrývat a syna Theodora, který ze vztahu vznikl, musela porodit tajně a dát ho poté do pěstounské péče.

Teodora Němcová v Jičíně našetřila na dům, který navrhl slavný architekt Dušan Jurkovič. Dožila se na tehdejší dobu vysokého věku 80 let. Zemřela ve stejném roce, kdy si celá země připomínala stého výročí narození její matky Boženy Němcové, 6. února 1920. Je pochována na Vyšehradě.

Spustit audio

Související