Test interiérových dveří: Rozdíl v ceně je tisícikoruna, rozdíl v kvalitě propastný, říká odborník

24. březen 2022

Při rekonstrukcích nebo i v budovaných novostavbách hrají svou roli interiérové dveře. Nejenom aby do interiéru domu nebo bytu správně zapadly, ale aby také plnily svou funkci. Zvukotěsnost, odolnost proti vlhkosti, pevnost a možnost tychlé údržby.

Institut zdravého bydlení proto podrobil zkouškám dvoje zakoupené dveře s kováním a zárubněmi. Jedny z hobby marketu a druhé od českého prodejce, který si je nechává vyrábět v Německu. Rozdíl v ceně je 1.000 Kč, rozdíl v kvalitě propastný. Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení dveře dokonce i rozřezal, aby zjistil jejich složení.

„První rozdíl při nákupu byl váhový. Zatímco dveře od českého značkového prodejce, který si je nechává vyrábět v Německu vážily 24,4 kg, dveře koupené v hobby marketu 15,6 kg. Druhý rozdíl byl v zabalení. Dveře z hobby marketu byly zabalené v igelitovém obalu, takže se mohly při přepravě snadno poškodit. Dveře českého prodejce byly bezpečně zabalené v papírovém kartonu a při přepravě by k jejich poškození nedošlo.“

Rozdíl byl i v povrchové úpravě. Dveře z hobby marketu měly jako povrchovou úpravu pouze papírovou fólii (jde při troše nepozornosti při užívání snadno poškodit), dveře od malého prodejce měly povrch CPL z lisovaného laminátu. Tyto těžší dveře navíc byly vyrobeny z dutinkové dřevotřísky, která je velmi kompaktním materiálem. Lehčí z hobby marketu, vyrobené v Polsku, měly uvnitř papírovou voštinu. Tedy dvě nosné desky, mezi kterými je tato papírová voština o šířce 2–2,5 cm připomínající včelí plást.

Interiérové dveře

I zárubně hrají roli

Ne všechny starší zárubně jsou pro nové dveře vhodné. Proto si většinou musíme k novým dveřím koupit i zárubně, aby do nich šly nasadit.

Dveře z hobby markeru byly o 1.000 Kč levnější než od českého prodejce. Zajímavé je, že ceny zárubní byly jak v marketu, tak i u prodejce stejné, tedy 2.500 Kč. Polský výrobce zárubní pro hobby market měl užší materiál, nekvalitní smrkové dřevo a na povrchu opět pouze papírovou fólií. Dveře navíc splňovaly jen minimální parametry ohledně zvukotěsnosti nebo odolnosti proti vlkosti.

Druhé zárubně českého prodejce byly z MDF desek, lépe zpracované a měly na míru těsnění dveří, které bylo plastičtější a lépe zabudované.

Ceny zkoušených dveří s kováním a zárubněmi:

  • z hobby marketu – 3.594 Kč
  • od premiového značkového výrobce – 4.594 Kč

Odborníka Tomáše Sysla si poslechněte v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio