Tereza Chaloupková: Rakousko v listopadu 2021. A jsme tam, kde jsme byli

4. listopad 2021

V Rakousku už usedl prach po rošádě ve vládní koalici a na pozici spolkového kancléře. Co se ale jaksi stále neuklidnilo, jsou rozjitřené emoce kolem možnosti, popřípadě nutnosti očkování proti nemoci covid-19. Se stoupajícími čísly nově nakažených, která šlapou jak těm neočkovaným, tak očkovaným na paty a varovně jim dýchají na záda, se znovu vrací i v Rakousku nepříjemně známý pocit.

Čísla totiž až příliš přesně připomínají ta z loňského listopadu, kdy šla celá země s třetím listopadem do lockdownu. Počet nově nakažených denně 4500 z letošního 1. listopadu byl naposledy obdobně vysoký před jedenácti měsíci, až na konci loňského listopadu.

Největší počet nakažených je v Horním Rakousku. V Salcbursku a v Horním Rakousku je zároveň nejpočetnější skupina zatvrzelých odpůrců očkování. Je to pořád dokola stejná písnička. Potřebujeme větší proočkovanost – ale jak jí dosáhnout? 

Čtěte také

V Rakousku je proti koronaviru naočkováno v populaci nad 12 let, která tuto proceduru může ze zdravotních důvodů podstoupit, už 70 procent lidí, to znamená zhruba 65 procent všech Rakušanů. To ale stále není dostatečná a kýžená meta, kam by se ministerstvo zdravotnictví rádo dostalo. Každé procento navíc by teď mohlo nabýt enormní důležitosti.

Jenže podle průzkumů je v rakouské společnosti celých 17 procent lidí, kteří možnost očkování absolutně odmítají. I tak se vláda snaží všemi prostředky ty zbylé namotivovat, aby si pro dávku látky, která dopomůže kolektivní odpovědi na obecné ohrožení, přišli.

Naposledy to byl dokonce rakouský prezident van der Bellen, který na státní svátek 26. října zval na prohlídku vídeňského Hofburgu a zároveň možnost očkování pod heslem „Impfburg“ neboli „očkovací hrad“.

Zájem o obecné zdraví

Vláda také přistoupila k novému pravidlu na pracovištích. Samozřejmě kromě kontrolování v restauracích a při kulturních akcích, které probíhá bez problémů už od uvolnění země z jarního lockdownu 19. května. Nově je od 1. listopadu vyžadováno na pracovištích prokázání bezinfekčnosti v podobě prodělané nemoci, očkování nebo negativního testu.

Čtěte také

Do 15. listopadu mají lidé, kteří nepodstoupili ani jedno, ještě možnost chodit do práce v respirátoru, poté nebudou smět do budovy ani vstoupit. Otázkou je samozřejmě vymahatelnost takového opatření.

Jestli se efekt této mírně nátlakové metody v Rakousku projeví na zvýšeném zájmu o očkování, to zatím není možné říct. Nakolik byl tento krok úspěšný, se ukáže až v dalších dvou až třech týdnech. Možnosti testování zůstávají nadále lidem žijícím v Rakousku dostupné zadarmo.

Další postup při případném a možná logicky nevyhnutelném zhoršování pandemie podléhá takzvanému pětistupňovému plánu. Zatím se Rakousko nachází na stupni jedna, prozatím je obsazeno 292 lůžek na jednotkách intenzivní péče covidovými pacienty.

Když toto číslo přesáhne 500, budou na jakékoliv společenské akce moci chodit jen očkovaní nebo uzdravení. Pokud toto číslo stoupne nad 600, bude v Rakousku platit pro neočkované lockdown. Budou moci opouštět svá bydliště jen z důvodu práce, nákupu nebo procházky. Otázku právní opodstatněnosti má, zdá se, Rakousko vyřešenou.

Čtěte také

Ačkoliv existuje vícero interpretací, většina se přiklání na stranu zájmu o obecné zdraví a v tomto případě je ochrana veřejného zdraví nadřazena osobní svobodě. Tím se také vysvětluje to, proč nebude platit lockdown pro očkované. Představují pro veřejnost a své okolí podstatně menší hrozbu, a jak řekl rakouský ministr zdravotnictví za stranu Zelených Wolfgang  Mückstein: „Není důvod, aby se očkovaní lidé nemohli podílet na veřejném životě.“

Jednotlivé spolkové země postupují v uplatňování opatření samostatně. Vídeň začala zpřísňovat dříve, už ke konci léta. A teď je jednou z oblastí, kde je zatím riziko přenosu nižší než v ostatních částech Rakouska, ačkoliv je tu hustota obyvatel vyšší.

Rakousku podle místních komentátorů chybí k zavedení povinného očkování politická vůle a společenská akceptace takového nařízení. A asi by to stejně kýžený výsledek nepřineslo.

A tak se alespoň Vídeň rozhodla nabídnout k dispozici přeočkování třetí dávkou od 2. listopadu pro všechny ty, kterým od posledního očkování uběhlo více jak šest měsíců.

Autorka je publicistka

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio