Technologický park v Jihlavě by měl mít díky dotaci dvě nové haly

24. duben 2019 06:00

Technologický park v Jihlavě má dotaci na dvě nové haly v průmyslové zóně Hruškové dvory. Park s kancelářemi a datovým centrem sídlí ve Srázné ulici.

Projekt jeho rozšíření vznikl na základě požadavků usídlených firem, sdělila Jana Urbánková z družstva CGMC, které park provozuje. Na investici s rozpočtem 185 milionů korun má družstvo čerpat 92,7 milionu Kč evropské dotace z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Technologický park vznikl rekonstrukcí části bývalého továrního areálu mezi ulicemi Havlíčkova a Srázná. Podle údajů, které při jeho zprovoznění v roce 2015 poskytly družstvo a ministerstvo průmyslu, šlo o investici za 450 milionů Kč, na niž z evropských fondů plynulo 267,3 milionu Kč.

V parku je podle Urbánkové přes 5000 metrů čtverečních ploch určených k pronájmu. V současnosti tam sídlí 48 společností, což představuje obsazenost 78 procent z celkové pronajímatelné plochy, uvedla Urbánková. Dodala, že většinou jde o firmy do deseti zaměstnanců.

Rozšiřovat park o výrobní a poloprovozní prostory podle Urbánkové v centru města nešlo. „Proto jsme nakoupili rozestavěnou skladovou halu a pozemek v průmyslové zóně Hruškové Dvory,“ uvedla. Do konce letoška tam podle ní stavbaři dokončí dvě haly s 5600 metry čtverečními plochy, otevřeny by měly být v prvním pololetí 2020. Tato nová část parku bude podle Urbánkové zaměřená na strojírenské firmy především z oblasti automatizace a robotizace.

zdroj: ČTK
Spustit audio