Té noci svítil měsíc. Může vraha usvědčit hlídací pes?

Na začátku byla nenávist, zlost a msta. Kdo v lednu 1927 držel v jihomoravských Rakvicích vražednou sekeru? Pachatelé byli četníkům brzy známi, ale jak je usvědčit?

Proč nikdo neslyšel štěkat psa, který dům hlídal? Na to se ptali četníci, které 27. ledna 1927 večer zavolali k dvojnásobné vraždě sekerou na rakvickém statku. Oběťmi byli manželé Moudří. Našla je Marie Průdková, když se vracela z večerního draní peří. Zahlédla ještě pachatele mizejícího přes plot.

Kdo krade, ten i vraždí

Podle svědectví sousedů byly v rodině nepěkné vztahy. Mezi podezřelé se tak hned dostala dcera zavražděných Jenovefa s manželem Janem Zlámalem, stejně jako František Průdek, kterého měla Františka Moudrá z předchozího manželství. Podle četnických záznamů všichni tři už společně několikrát zorganizovali krádeže v domě Moudrých.

Navíc na Františka Průdka prý pes nikdy neštěkal a k jeho botám seděl i otisk, který vyšetřovatelé našli na obou stranách plotu. Jenže žádnou jinou stopu vyšetřovatelé nenašli, a tak bylo z rozhodnutí Státního zastupitelství v Brně pátrání začátkem dubna 1927 zastaveno.

Kde je vražedná zbraň?

Zvrat přineslo až nečekané svědectví Marie Průdkové, která si vzpomněla, že viděla ráno po vražedné noci svého nevlastního bratra Františka přehazovat vidlemi hnůj a strážníci na základě její výpovědi našli v hnojišti sekeru, která přesně odpovídala vražedné zbrani. Na topůrku dokonce našli i několik vlasů oběti.

Pod tlakem svědectví se František Průdek doznal k vraždě, ke které ho údajně navedli Jenovefa a Jan Zlámalovi. Soudní přelíčení se konalo v listopadu 1928. Porota všemi dvanácti hlasy rozhodla, že František Průdek je vinen vraždou své matky a otčíma. V případě spoluviny manželů Zlámalových už ovšem jednotná nebyla.

Háchova milost

Jejich vinu ve věci navádění k vraždě odhlasovali pouze čtyři porotci, a tak byli Zlámalovi zproštěni obžaloby. V očích sousedů ovšem stejně měli krev na rukou, a tak v Rakvicích vydrželi už jen rok. V roce 1929 se odstěhovali do Buenos Aires. Devatenáctiletý, rozumově zaostalý Průdek byl odsouzen k 15 letům žaláře. Propuštěn byl v lednu 1939 na základě amnestie prezidenta Emila Háchy.

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související