Tapety zdaleka nevyšly z módy. Na trhu je celá řada druhů

22. únor 2017
Dobré odpoledne

Tapety dnes nejsou jako kdysi jen obyčejný papír. Na trhu najdete celou řadu materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. A hlavně také, pro které povrchy jsou určeny. Na umakartu vám ta papírová určitě držet nebude.

Je třeba přemýšlet i nad tím, na jaký povrch budete tapetu lepit, spočítat kolik ji budete potřebovat a při nákupu být obezřetní.

„Pokud si myslíte, že éra tapet je již dávno za námi, pak se pletete, jsou stále v módě,“ říká jihlavská prodavačka Dáša Friedlová. Na trhu krom těch klasických papírových tapet seženete i vinylové a vliesové, které zaručují díky svému složení delší životnost i odolnost vůči vlhku. Proto jsou vhodné i do koupelen.

Hitem poslední doby je tapetování například pouze jedné ze stěn místnosti. „Trendem jsou fototapety a tapety, které přilepíme na podlahu a ošetříme lakem,“ zmiňuje Dáša Friedlová.

Obavy z tapetování hoďte za hlavu

„Před nalepením tapety je třeba povrch pořádně očistit do hladka. Pak zeď napenetrujte, aby vám tapeta na stěně dobře držela. Zvolit můžete vliesovou tapetu. Nemusíte ji totiž namáčet do lepidla. Pouze ji přiložíte na předem penetrovanou stěnu,“ říká Friedlová.

„Tapetování je snadné, člověk to zvládne i sám,“ pokračuje. Při koupi pak věnujte pozornost číslu šarže, aby byly role stejné. A předem si spočítejte, kolik metrů budete potřebovat.

Spustit audio