Tanec s dlažebními kostkami. Zaměstnanci žďárské firmy nacvičují vystoupení na festival

24. červen 2022 11:00

Zaměstnanci žďárské strojírenské firmy Tokoz začínají nacvičovat taneční představení. Vystoupí s ním na červencovém festivalu Korespondance přímo ve svém areálu.

Mezi lidmi, kteří budou nacvičovat pod vedením australského choreografa Jamese Batchelora, je také ukrajinská válečná uprchlice Olga.   

Ukrajinka Olga

Olga v černém pracovním oděvu sleduje video, kde tanečníci mimo jiné přemísťují dlažební kostky. Má ho jako instruktáž. V polovině července bude právě v tomto představení vystupovat. „Fantastický tanec. To cítíš ne jako standardní tanec, ale cítíš, že to můžeš ukázat,“ přiznává, jak ji vystoupení oslovilo. Doma se v mládí věnovala standardním tancům.

Stojíme za kantýnou v areálu firmy TOKOZ, právě v místech, kde bude tančit s dlažebními kostkami. „Mám malé svaly,“ směje se nad svým bicepsem Olga. Vystupovat bude společně se svými českými kolegy. 

Ukrajinka se pro vystoupení na festivalu rozhodla nejen kvůli své lásce k tanci. „Jsou to krásní lidé. Já chtěla dělat něco dobrého jako odpověď za tu dobrotu, co dělají pro mě.“

Do Česka přijela letos v březnu se sestrou, neteří a synovcem. Kdy se vrátí domů, netuší. 

Spustit audio

Související