Tai chi se také říká čínská jóga. Pomáhá zlepšit fyzické i duševní zdraví

13. říjen 2021

V poslední době lidé ve sportu hledají nejen možnost vybití energie, ale i cestu ke zdraví. Způsobů je bezpočet.

Nabízí se spousta možností i pro nepříliš zdatné sportovce. Například chůze, jóga, pilates nebo Tai chi.

„Je to vnitřní styl čínského kung fu, které se v dnešní době cvičí hlavně pro zdraví,“ říká trenér Tai chi Zdeněk Šána. Sám se Tai chi věnuje už mnoho let. „Dělal jsem karate a Tai chi jsem viděl v nějakém filmu. Začal jsem se tomu věnovat a skončil jsem s karate,“ vzpomíná.

Prý ho především zaujala kombinace bojového umění a meditace, soustředění. Tai chi se od kung fu liší pomalými precizními pohyby.

Sestava má 124 forem

„My se věnujeme tradičnímu Tai chi rodiny jang. To hlavní je dlouhá sestava 124 forem,“ říká trenér a názorně ukazuje část sestavy. Jednotlivé cviky nepřerušovaně splývají. Laik by mohl říct, že jde o zvláštní velmi pomalý koncentrovaně prováděný tanec.

„Ti, co přijdou noví, tak se ty cviky učí postupně krok za krokem,“ dodává Zdeněk Šána, a jeho slova potvrzují i cvičenci. Někteří měli na začátku problémy s koordinací pohybů, některým to šlo rychleji. „Je to jen o tom vydržet a cvičit,“ říká pan Milan. Právě jemu prý Tai chi pomohlo od bolesti zad.

Cvičit může každý. I hendikepovaní

Tai chi vyžaduje plné soustředění, a i tomu se cvičenci musí naučit. „V minulosti jsem přemýšlel, co koupit, co udělat. Postupně začnete myslet jen na to cvičení,“ říká Milan.

„Hledala jsem v tom pohyb, akci, mám ráda boj a zároveň to přináší hluboké uvolnění. To všechno tam nalézám,“ říká cvičenka Zdenka.

Zdeněk Šána dodává, že s Tai chi může začít každý v každém věku. Je vhodné i pro hendikepované.

Spustit audio