Tableta poslední záchrany podstatně zdražila. I přesto je o ni zájem

10. březen 2015
Zprávy z

Jak jinak mluvit o tabletce, která zastaví případnou graviditu po nechráněném styku. Ženy za ní dříve zaplatili kolem tří set korun, dnes stojí dvojnásobek. A zájem je dost značný, obzvláště poté, co k nákupu Postinoru nebo Escapelle není třeba lékařského předpisu.

Každá žadatelka této pomoci musí i tak v lékárně vyplnit speciální formulář, který odesílají do Státního ústavu kontroly léčiv. Daleko složitější to ovšem bylo dříve, kdy bylo potřeba receptu. Své o tom ví oslovená paní Klára.

„Řekla jsem, mám nějaký problém, oni mi napsali předpis a já musela do lékárny. Pro mě to byla velmi nepříjemná zkušenost,“ říká Klára. „Už jen přijít do té ordinace, vykládat příběh ve chvíli, kdy je člověk sám na nervy. Navíc je tam časové omezení 72 hodin.“

Zhruba šest stovek ale není tři a půl tisíce, kolik stojí interrupce v nemocnici, pokračuje jihlavský gynekolog Aleš Roztočil: „Ceny jsou vyšší, jak to volně nasadili, tak zdražili, navíc když je o to zájem. Pořád to ale vychází levněji než interrupce v nemocnici.“

Také mezi lékaři se ale pořád najdou odpůrci jakéhokoli zásahu do gravidity ženy. Příkladem je gynekoložka Xenie Preiningerová z Jaroměřic nad Rokytnou. „Já si nemyslím, že to je dobře. Ať to dítě donosí a dá ho k adopci, když ho nechce,“ netají se svými názory lékařka.

Proti potratům, ať cestou chirurgického zákroku nebo pilulky, jsou také církve. Bez kompromisů to označují za vraždu.

autoři: mik , ost
Spustit audio