Syndrom mrtvého ocasu dokáže psa pořádně potrápit

17. srpen 2019

Víte, čemu se u psů říká syndrom mrtvého ocasu? Jedná se o situaci, kdy pes skutečně nebo zdánlivě neovládá svůj ocas. Poměrně snadno tedy poznáte, že něco není úplně v pořádku. Může k tomu dojít například poté, co se pes vykoupe ve studené vodě.

Příčiny syndromu mrtvého ocasu mohou být podle plzeňského veterináře Miroslava Svatoše dvě. Buď je to necitlivost způsobená problémy s nervy a poškozením nervů v místě, anebo je to přecitlivělost spojená s bolestí u kořene ocasu.

„Pes, který běžně nosí ocas nahoru a vrtí s ním, najednou přestane, ale ne proto, že by ho necítil, ale protože ho to hodně bolí. Spíš se setkávám s touto variantou a často to bývá právě po koupání ve studené vodě,“ říká MVDr. Svatoš. Prochlazení při koupání není jedinou podmínkou pro vznik syndromu. Ale vyplatí se vzpomenout si na něj, když už je po teplých dnech chladno a váš pes se žene ke studené řece s úmyslem do ní skočit a vydovádět se tam.

Ocas může být i necitlivý

Necitlivost je při syndromu mrtvého ocasu méně častá, nicméně ani tuto variantu nelze opomíjet. „Pokud pes ocas necítí a jenom mu volně plandá, většinou to bývají poúrazové stavy nebo nějaké utlačení nervu, dejme tomu následkem výhřezu plotýnky a podobně. Ale to se obvykle projeví i celkově při pohybu, že má problémy také se zadníma nohama,“ objasňuje veterinář.

Ať už se jedná o necitlivost nebo přecitlivělost, psa se syndromem mrtvého ocasu je třeba vzít k veterináři, který mu dokáže ulevit a s jehož pomocí potíže rychleji odezní. „Psovi to dělá problém i při vyprazdňování. Když jde na velkou, potřebuje ocas zvednout a ono auau. Ten pes pak i kňučí a vyje, lidé si myslí, že je to otázka třeba střevní, ale ono je to bolestivost v těchto místech. Takže určitě je lepší jít se psem k veterináři,“ uzavírá Miroslav Svatoš.

Spustit audio