Svůj oceněný nůž s klokanem odhaduje rytec Jaroslav Čech na 250 hodin práce

19. květen 2020

Jaroslav Čech dostal na přehlídce Brno Super 2019 cenu nazvanou ‚nejlepší na výstavě‘ za nůž s klokanem a australskými motivy.

Inspiroval se jedním z nožů na zakázku před několika lety. „Byl u mě pán, co byl předtím na Novém Zélandu a chtěl po nůž s maorskými motivy. Já jsem si říkal, že si pak udělám něco podobného pro sebe. Že si udělám radost, když na to mám čas,“ usmívá se rytec.

S rytím nožů začal téměř před třiceti lety, když se předtím tomuto oboru vyučil na Slovensku pro tehdejší novoměstskou Chiranu. V zaměstnání vyráběl především zubní vrtáky, doma potom na živnost nože.

Nože pro šlechtice i papeže

Nůž od Jaroslava Čecha mají na panství Karla Schwarzenberga, podílel se na rytí nože pro papeže Jana Pavla II. a do divočiny se s rytým nožem vydává rybář Jakub Vágner. Vlastně ne jen s jedním: „On byl u nás v Novém Městě na povídání, doslechl se, že dělám nože a po mně chtěl takový veliký nůž, se kterým pak byl na Amazonce. Bylo to spíš něco mezi nožem a mačetou. Tady na fotce má ode mě filetovací nůž a má ještě jeden nůž na ryby, má celkem tři,“ vybavuje si Jaroslav Čech.

Dílna v pokoji v bytě

Dílnu má v jednom pokoji panelákového bytu. Ve skříni poskládané všechny certifikáty a ocenění s fotodokumentací nožů, které už jsou dávno u svých majitelů. Má také materiál na příští nože - dřevo nebo přírodní materiály na rukojeti a kov na čepele nebo celá těla nožů.

Nechybí nástroje - sestava rydel a sekáčů. „Mám klasická rydla, i zlatnická. Některá si udělám, jiná koupím. Mám tady různé matováky, těmi se to zaklepává dovnitř, kladívka, něco na přeleštění, bruska,“ ukazuje na nástroje rytec. Všechno dělá ručně, na rozdíl od mladších rytců, kterým pomáhají pneumatická rydla a projektorové mikroskopy, díky nimž nepotřebují silné binokuláry. Ty naopak rytec ze staré školy potřebuje pokaždé.

Motivy zvířat

Nejžádanější jsou na nožích asi motivy zvířat - vlků, medvědů, ryb, ale i zmiňovaných exotických klokanů. Když si někdo objedná pro někoho dárek k narozeninám, Jaroslav Čech navrhne motiv, a po schválení jej vyrobí. „Teď tady mám zemědělce, jak oře. Nějaký Přemysl Oráč,“ směje se.

Každý nůž trvá různě dlouho, podle toho, jak často si Jaroslav Čech k práci sedne. Oceněný nůž odhaduje na 250 hodin práce. „Nedělám si žádný násilí. Když mám chuť, tak dělám,“ uzavírá s úsměvem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.