Světový věhlas rukavičkářů z Abertam na Karlovarsku dnes připomíná expozice na místní radnici

9. únor 2020

Obec jménem Abertamy leží v Krušných horách na Karlovarsku. Malebné horské městečko zažilo slavné časy především v dobách těžby stříbra a cínu. V polovině 19. století se o jeho další věhlas postaral místní rodák Albert Eberhardt, když založil první dílnu na výrobu kožených rukavic. Abertamští rukavičkáři brzy patřili k nejlepším na světě. Historii řemesla, které téměř zaniklo, připomíná expozice na místní radnici.

V Abertamech se kožené rukavice vyráběly přesně 150 let. Z původní domácí výroby postupně vznikly větší rukavičkárny, které se pak spojily v jeden státní podnik. V dobách největší slávy tu rukavice šily tisíce zaměstnanců. Jejich výrobky mířily z malého krušnohorského městečka do celého světa.

V roce 1972 je s sebou vezla i česká výprava na Zimní olympijské hry v japonském Sapporu. V 90. letech minulého století ale začalo řemeslo upadat a definitivní konec výroby nastal v roce 1998.

Obyvatelé převážně hornického Krušnohoří našli nejen oblibu, ale především obživu v rukavičkářském řemesle v dobách útlumu těžby, kdy hledali náhradní způsob živobytí. Tradici tu měl i chov koz a ovcí, jejichž kůže jsou oblíbeným materiálem právě pro výrobu rukavic.

Rukavičkářská expozice v Abertamech

Dnes připomíná slavnou historii expozice na místní radnici, která by se brzy měla rozrůst o další exponáty a přesunout do vlastních prostor. Aktuálně je v ní k vidění na tři sta vystavených předmětů. Patří k nim nejen rukavice a ukázky materiálů, ale také mnoho nástrojů a strojů sloužících k jejich výrobě. Nechybí ani dobové fotografie, které pomáhají dokreslovat historii rukavičkářství v Krušných horách.

Expozici rukavičkářství si na abertamské radnici můžete prohlédnout denně kromě neděle. Každou poslední sobotu v měsíci je výstava doplněna o ukázku výroby kožených rukavic.

Spustit audio