Svatební kytice by neměla být širší než pas nevěsty

27. květen 2016
Dobré odpoledne

V červnu je nejvíc svateb v roce. Pokud i ve vaší rodině bude veselka, tak vám květinářka Barbora Konečná poradí, jak svatební kytku vybrat. „V barvách se letos budeme držet loňského stylu, který byl ve veškerých odstínech fialové až po tmavě purpurovou. Novým trendem pro letošní rok jsou pastelové barvy a její odstíny a hitem je mátová, která se dá kombinovat s šedou, ledově modrou, broskvovou, růžovou korálovou, pistáciovou nebo meruňkovou barvou,“ říká.

V květinách letos jednoznačně dominují pivoňky. „Ty ovšem kvetou jen dva měsíce v roce. Proto neváhejte a sáhněte po dostupnějších růžích. Na léto budou frčet růže, hortenzie, karafiáty a gerbery. Je tam široká škála barevností, takže si vybere určitě každá nevěsta. Na podzim se opět budou kombinovat růže s jiřinkami, karafiáty a různými druhy plodů, bavlníků, barevných listů a podobně,“ vyjmenovává květinářka.

Z praktických důvodů vynechejte některé květy

Do svatební kytice můžete dát jakoukoliv květinu. Z praktického hlediska byste ale měli některé vynechat. „Rozhodně bych byla opatrná v případě voňavých květů, aby nevěsta neomdlela. U lilií se musí vždycky odstranit tyčinky, které mohou nevratně ušpinit šaty. Dále bych nevolila barvené květy, jako jsou modré růže, protože jsou barvené inkoustem, který nejde vyprat ze šatů,“ upozorňuje host.

Velikost svatební kytice volte podle postavy nevěsty

„Volila bych jí tak, aby vypadala dobře květina i nevěsta. Kytice by neměla být širší, než pas nevěsty ve svatebních šatech. Co se týče délky převislých kytic, záleží na výšce nevěsty a délce vlečky,“ říká Barbora Konečná.

Spustit audio