Svatby jsem počítal podle svíčkové. Měl jsem ji 689 krát, směje se svatební fotograf

1. červen 2020

Vladimír Kunc vystudoval geodézii a fotogrammetrii na vysoké škole, na FAMU jít studovat nechtěl. Kromě měření terénu se jeho oborem stala fotografie a video.

Hela Dvořáková pozvala havlíčkobrodského fotografa do Dobrého dopoledne.

Fotit profesionálně začal v roce 1987. „Pracoval jsem tehdy na geodézii, fotil jsem různé věci, i točil video. Ředitel tomu nakloněn úplně nebyl, přišla ale nabídka od kulturního domu Ostrov, abych šel fotit tam. Měl jsem volnou pracovní dobu,“ vzpomněl Vladimír Kunc.

Má za sebou desítky fotoknih, tisíce hodin videozáznamů, natáčel zpravodajství pro televizi Nova a Prima, fotí na různých rodinných událostech.

Svatby, reportáže

Zeptáte-li se hudebníka nebo fotografa, kolik má za sebou svateb, často to spočítané nemá. „Já to přestal počítat asi před deseti lety. A počítal jsem to podle svíčkové. Jednou jsem si řekl: dnes mám 689. svíčkovou.“

Kromě svateb má Vladimír Kunc za sebou tisíce fotoreportáží. „Dříve, třeba před rokem 1989 se fotily především reportáže. My jsme odsuzovali ty krajináře, říkali jsme jim potůčkáři. Dnes se ale situace obrátila, rád se té krajině věnuji.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.