Svatba pod širým nebem je vždy riziko. I přesto jsou častější než v obřadních síních

12. únor 2015
Zprávy z

Stále více párů si chce své ano říci pod širým nebem. Svědčí o tom statistiky kupříkladu radnice v Havlíčkově Brodě. V útrobách budovy je nová, moderní obřadní síň, zeje ale prázdnotou. Mnohem častěji totiž musí oddávající a matrikářka vyjíždět pryč.

Uzavření občanského sňatku venku má svá rizika – počasí, nenadálá patálie. Na příklad vzpomíná mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová: „Jednou jsme byli v Okrouhličce v Šejdorfském mlýně a uprostřed obřadu se ozvalo: kožky, kůže. Zrovna jel okolo nákupčí,“ říká s úsměvem Doležalová.

V Havlíčkově Brodě se loni během léta vzalo celkem 87 párů, jen 27 z nich ale chtělo svatbu v obřadní síni. Letos v létě je v plánu 98 svateb a v sedmdesáti případech se bude opět úřadovat venku.

Vdávat se chce i oslovená slečna Markéta. „My se chceme brát v létě a plánujeme to také venku. Doufám, že vyjde počasí. Ten vítr fouká, je to velká romantika,“ vyznává se Markéta.

Obřadní síň radnice v Havlíčkově Brodě

Mimo úřad se oddává také ve Žďáře nad Sázavou. Oblíbeným místem je lávka u Konventského rybníka, zámecké zahrady nebo obyčejné vesnické návsi.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio