Svářečku vždy vybírejme podle našich schopností a toho, co vlastně chceme nejčastěji svařovat

14. červenec 2020

Ulomené závěsy na bráně plotu, potřeba vyrobit si mříž na sklepní okno či snaha opravit si svépomocí dědečkovo auto. To jsou chvíle, kdy každý kutil ocení, že vlastní vhodnou svářečku. Jakou ale vybrat a na kterou práci?

Právě to, k čemu bude svářečka nejvíce používaná, nám při výběru může ušetřit nemálo peněz. Pokud máme v plánu sem tam přivařit kousek plechu na vrata či opravit zlomený sloupek plotu, pravděpodobně se můžeme spokojit se svářečkou elektrodovou. V současné době už kdysi těžké a neforemné trafosvářečky téměř vytlačily moderní invertory, jejichž ceny začínají někde kolem 2000 Kč. Pozor však i na skryté neduhy těchto strojů. Některé jsou citlivé na podpětí v síti a pokoušet se s nimi svařovat, pokud jsou připojeny na dlouhý prodlužovací kabel, může vést k jejich poškození. U přístrojů, které mají stabilizaci napětí to možné je, ovšem jejich cena je zpravidla vyšší. U většiny invertorů také dostačuje svářecí proud použití ve většině domácích potřeb.

Zkušenější svářeči, kteří přece jen svařují častěji, nebo se například věnují opravám karoserií automobilů, přijde jistě vhod svářečka typu MIK. Zde se ke svařování používá drát a také inertní plyn pro vytvoření ochranné atmosféry. Pořizovací cena těchto agregátů je vyšší, začíná cca na 5000 Kč. Vyšší jsou také provozní náklady, což je dáno zejména nutností výměn lahví s plynem. Vyrovná se to však větším komfortem svařování, vyšší kvalitou a také možností pohodlně vařit i poměrně tenké plechy.

Sváření, svařování, svářečka

Kromě svářečky bychom při jejím pořízení měli myslet i na ochrannou svařovací kuklu. K agregátům přiložené štíty bývají většinou spíše nouzovým řešením. Odborníci zde opět nabízejí velké množství druhů v různých cenových relacích. Pro domácí použití je však prý vhodná i poměrně laciná samostmívací kukla v ceně několika stokorun. Není možná tak pohodlná jako profesionální kukly, nicméně svářeč má díky ní nejen chráněný zrak, ale také obě ruce volné.

Podstatné je také to, kde kupovat svařovací agregáty. Najdeme je totiž i v nabídce běžných supermarketů. Odborníci však připomínají, že při koupi hobby svářeček ve specializovaných prodejnách jsou schopni nabídnout stroje v podobné cenové relaci s tím, že je vyzkoušejí a zaučí nové majitele. V dobrých prodejnách je pak samozřejmostí i servis a odborné seřízení.

Spustit audio